Östhammars kommun positiv till SFR 2

Östhammars kommunfullmäktige kommer den 27 april att fatta beslut om kommunens inställning till det nya förvaret för kortlivat låg- och medelaktivt radioaktivt rivningsavfall (SFR 2) i Forsmark. Den 6 april tog kommunstyrelsens arbetsutskott beslutet att föreslå att kommunfullmäktige tillstyrker förvaret som byggs som i direkt anslutning till den existerande förvaret för kortlivat driftsavfall (SFR). Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och Miljörörelsens kärnavfallsgranskning, MKG, är emot både SFR 2 och att nuvarande förvar. Problemen med förvarets strålsäkerhet och negativ påverkan på naturvärden och andra värden kvarstår.

I december 2014 lämnade kärnavfallsbolaget SKB in en ansökan om fortsatt drift av förvaret för låg- och medelaktivt radioaktivt driftsavfall (SFR) vid Forsmarks kärnkraftverk och ett nytt förvaret för kortlivat rivningsavfall (SFR 2) som är en ny kärnteknisk anläggning. Strålsäkerhetsmyndigheten SSM och mark- och miljödomstolen har hösten 2019 tillstyrkt SKB:s ansökan och beslut kommer att fattas av regeringen. Regeringen är dock först skyldig att enligt Miljöbalken (kap. 17 §6) tillfråga Östhammars kommun om kommunen tillstyrker eller avstyrker en lokalisering av ett förvar (vetofrågan) innan ett eventuellt tillåtlighetsbeslut kan fattas. Istället för att invänta en fråga från regeringen planerar nu kommunen att föregå regeringen genom att i förväg ta ett beslut i frågan. 

Frågan har den 6 april hanterats av kommunstyrelsens arbetsutskott som föreslår att Östhammars kommunfullmäktige accepterar etableringen men under förutsättning att kommunen ges vetorätt vid en större ändring av verksamheten. Innan ärendet tas upp av kommunfullmäktige ska det även hanteras av kommunstyrelsen den 13 april och förslaget kan då komma att justeras.

Kommunfullmäktige har nästa möte den 27 april. 

På ansökans huvudförhandling hos mark- och miljödomstolen motsatte sig Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och MKG att SFR 2 skulle få byggas. Föreningarna ser betydande osäkerheter kring huruvida det kan ske ett snabbt genombrott (på mindre än 100 år) av utsläpp av radioaktiva ämnen från förvaret till Öregrundsgrepen och havet ovanför. Och hur utsläpp till havsbotten och havsmiljön vid ett snabbt genombrott påverkar naturmiljön på havsbotten och i havet, samt på fiske, friluftsliv, turism och sommar- och närboende. Föreningarna säger nej till SFR 2 samt att det existerande förvaret har så stora brister att avfallet antigen måste återtas eller ej tillslutas, utan i stället hålls så torrt som möjligt och övervakas i minst 400 år.

 

Länkar:

Information på Östhammars kommuns hemsida, 210407 >> 

Nyhet SR ”Kommunen positiva till utbyggt slutförvar”, 210406 >> 

Tidigare nyheter på MKG:s hemsida:

Workshop för kommunfullmäktige i Östhammar om SFR 2, 210128 >> 

Nyhet med Naturskyddsföreningens, Jordens Vänners och MKG:s slutanföranden vid mark- och miljödomstolens huvudförhandling, 191002 >> 

Nyhet om mark- och miljödomstolens yttrande till regeringen om SFR 2, 191113 >> 

Nyhet om SSM:s yttrande till regeringen om SFR 2, 191022 >> 

MKG:s portal med all information om prövningen av SFR 2 >> 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev