Seminarium om Kärnavfallsrådets årliga kunskapslägesrapport

Kärnavfallsrådets anordnade den 6 mars ett seminarium i samband med inlämnandet av sin årliga rapport till regeringen ”Kunskapsläget på kärnavfallsområdet 2012 - långsiktig säkerhet, haverier och global utblick”. Rapporten identifierar bl.a. frågor om de tekniska barriärernas funktion under förvarstiden av använt kärnbränsle samt säkerhetsanalysens roll i olika tidsskeden.

På Kärnavfallsrådets seminarium, eftermiddagen den 6 mars på Näringslivets hus i Stockholm, deltog flera föredragshållare som talade utifrån frågeställningarna som hanteras i den kunskapslägesrapport som Kärnavfallsrådet den 28 februari lämnats till regeringen. Syftet med rapporten är att ”belysa de frågor som Kärnavfallsrådet anser särskilt relevanta, och klargöra Kärnavfallsrådets synpunkter i dessa”. I år fick rapporten titeln ”Kunskapsläget på kärnavfallsområdet 2012 - långsiktigt säkerhet, haverier och global utblick”.

Under första delen av seminariet talade Clas-Otto Wene och Willis Forsling, ledamöter i Kärnavfallsrådet, utifrån temat ”Härifrån till evigheten”. De diskuterade begreppen initialtillstånd, idealtillstånd och byggnorm. Initialtillståndet för slutförvaret är det tillstånd som finns direkt efter förslutning. Men för att barriärfunktionerna ska fungera och ge långsiktig säkerhet måste leran svälla och kopparkapseln inte korrodera fram till ett läge då ett idealtillstånd inträder, ett tillstånd som också är utgångspunkten och förutsättningen för att den långsiktiga säkerhetsanalysen ska gälla. I Forsmarkberget är vattenflödena låga och det kan ta tusen år för idealtillståndet att uppnås vilket innebär att det finns många osäkerheter om att det överhuvudtaget sker. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, menar att kunskapen om hur leran beter sig och om riskerna för kopparkorrosion är bristfällig. För att skapa de rätta förutsättningarna för en långsiktig säkerhet behöver dessutom konstruktionsförutsättningarna, dvs. det som rådet kallar byggnormen vara realistisk, operativ och kunna hantera osäkerheter.

En viktig fråga som Willis Forsling tog upp på seminariet är möjligheten att konstgjort väta leran för att den ska svälla snabbare. MKG har också analyserat denna fråga och har dragit slutsatsen att kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB inte förordar en sådan lösning i ansökan eftersom det skulle vara mycket svårt att få leran att svälla jämnt. I en studie från 2009 som bolaget gjort visas på de problem en ojämn vätning av leran i ett deponeringshål kan ge (SKB rapport R-09-29). Du hittar SKB-rapporten och Wenes och Forslings presentationer nedan.

Under seminariets andra del talade Mats Harms-Ringdahl, ledamot i Kärnavfallsrådet samt Ingvar Persson, sakkunnig i Kärnavfallsrådet. De talade om konsekvenser av kärnkraftshaverier på nationell lagstiftning och internationell debatt. Deras presentationer finns för nedladdning nedan. 

Den tredje och sista delen av seminariet, med temat Internationell utblick, talade Gábor Szendrö, Miljödepartementet, om 2011/70/EURATOM, direktivet om ansvarsfull och säker hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall. Tyvärr uteblev Holmfridur Bjarnadottirs, kanslichef på Kärnavfallsrådet, dragning ”Olika länder – olika tillvägagångssätt. Översikt över nationella kärnavfallsprogram”.

Alla presentationer finns att ladda ner nedan.

 

Länkar:

Kärnavfallsrådets program för seminariet >>

Nyhet på MKG:s hemsida om Kärnavfallsrådets kunskapslägesrapport 2012 – Härifrån och till evigheten och internationell utblick, 120228 >>

Om Kunskapslägesrapporten på Kärnavfallsrådets hemsida >>

Kärnavfallsrådets Nyhetsblad 2012-1 om seminariet >>

Presentationer från seminariet och relaterat material:

”Säkerhetsanalys för projektering, konstruktion och deponering” av Clas-Otto Wene, ledamot i Kärnavfallsrådet >>

”Från initialtillstånd till idealtillstånd i slutförvaret för använt kärnbränsle” av Willis Forsling, ledamot i Kärnavfallsrådet >>

Rapporten SKB R-09-29, Effects of water inflow on the buffer – an experimental study, augusti 2009 >>

”Från Chalk River till Fukushima” av Mats Harms-Ringdahl, ledamot i Kärnavfallsrådet >>

”Olyckor som påverkat lagstiftningen på det kärntekniska området” av Ingvar Persson, sakkunnig i Kärnavfallsrådet >>

”Kärnavfallsdirektivet 2011/70/EURATOM” av Gábor Szendrö, Miljödepartementet >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev