Yttrande över remiss om nya föreskrifter från Riksgälden

Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och MKG lämnade den 23 augusti in ett gemensamt yttrande över förslaget om föreskrifter om kärnavfallsfinansiering som Riksgälden gått ut med den 20 juni 2019.

Föreningarna framför i sitt remissvar att det bra att Riksgälden förtydligar att industrin ska redovisa mer utförliga kostnadsberäkningar för återstående kostnader för hantering och slutförvaring av radioaktivt avfall och rivning av reaktorer.

Föreningarna ser positivt på om ersättningar ur kärnavfallsfonden i större utsträckning kopplas till de kostnadsunderlag för vad en viss åtgärd kommer att kosta som inkommit för tidigare bestämningar av kärnavfallsavgifter. Exempelvis har kostnaden för att riva en kärnkraftreaktor underskattats historiskt och kärnavfallsavgiften som har betalats in i kärnavfallsfonden därmed varit för låg för att täcka den verkliga kostnaden.

När kostnaderna för att riva en reaktor nu blivit betydligt högre är det inte rimligt att mer pengar tas ut ur fonden för rivningen än vad som motsvarar vad bolagen betalat in. Om större medel än så kan tas ut, ökar risken ytterligare för att kärnavfallsfonden blir underfinansierad och att framtida kostnader för slutförvaring av radioaktivt avfall måste täckas av samhället.

Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och MKG tar även upp frågor i sitt yttrande som rör redovisning av projekt där medel från avfallsfonden används och hur en flexibilitet i regelverket kring användning av fondmedel kan åstadkommas för att effektivisera utförandet.

Uppdatering: Efter att ett flertal remissinstanser framfört att detbehövstid att ställa om processer och system för att möte denyakravenhar Riksgälden meddelat att datumet för när de nya föreskrifterna ska gälla ändras från den 9 oktober 2019 till att istället träda i kraft den 1 oktober 2020.


Länkar:

Ikraftträdande av nya föreskrifter från Riksgälden av MKG, 190903 >>

Yttrande över remiss om nya föreskrifter från Riksgälden av MKG, Jordens Vänner och Naturskyddsföreningen, 190823 >>

Remiss av förslag till föreskrifter från Riksgälden, 190620 >> 

Om förslaget och remissen på Riksgälens hemsida 190625 >>

Remisspromemoria om föreskrifter från Riksgälden, 190620 >>

Missiv, från Riksgälden, 190620 >>

Presentation från informationsmötet, 190626 >>


Läs även:

Regeringen godkänner Riksgäldens förslag på säkerheterna för kärnavfallsfinansieringen, 190214 >>

Kärnavfallsrådet till regeringen: Ideella organisationer bör återigen få pengar ur kärnavfallsfonden, 190122 >>

Tidigare nyhet på MKG:s hemsida om att Riksgälden kritiserar kärnkraftsindustrin hårt: SKB vill begränsa granskningen av kärnavfallsfinansieringen, 181121 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev