Ny vetenskaplig artikel visar på risker med SKB:s slutförvar

Två svenska forskare från KTH har tillsammans med internationella forskare i en artikel i en ansedd vetenskaplig tidskrift presenterat nya forskningsrön som visar att det finns risker med kopparkorrosion i kärnavfallsbolaget SKB:s slutförvarsmetod för högaktivt kärnavfall.

I en ny artikel i den vetenskapliga tidskriften "Catalysis Letters" publicerar KTH-forskarna Gunnar Hultquist och Peter Szakálos tillsammans med 11 andra forskare en bred analys av kopparkorrosion i syrefri miljö. I artikeln som heter "Water Corrodes Copper" visar forskarna med mätningar och termodynamiska beräkningar att koppar reagerar med vattenmolekyler under bildning av kopparhydroxid och vätgas. Kopparen korroderar alltså även när syrgas inte är närvarande. I dagsläget styr SKB helt forskningen om kärnavfall genom sin kontroll av medlen i Kärnavfallsfonden.

– Det är ett stort problem att kärnkraftsindustrin styr den svenska forskningen om kärnavfall. Om fria medel varit tillgängliga hade förmodligen problemen med korrosion av koppar framkommit tidigare. Nu måste lagstiftningen ändras så att fria forskningsmedel kan tas ur Kärnavfallsfonden. Annars kortsluts den öppna vetenskapliga granskningen av olika slutförvarsmetoder, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

Med forskning, finansierad ur Kärnavfallsfonden, som är fri från kärnkraftsindustrin kan granskningen av SKB:s arbete förstärkas och alternativa slutförvarsmetoder, såsom användningen av djupa borrhål, utredas, menar Naturskyddsföreningen. Dessutom måste Strålsäkerhetsmyndigheten öka kvalitetskontrollen av den forskning som SKB bedriver, bland annat i berglaboratoriet i Äspö.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, har uppmärksammat att SKB har upptäckt problem med kopparkorrosion i sina försök i berglaboratoriet i Äspö. Men resultat som bolaget skulle publicerat för två år sedan är ännu inte släppta för allmän granskning.

– Det är även en brist att SKB har undvikit att på allvar undersöka alternativa metoder såsom slutförvaring i djupa borrhål på 3-5 km djup. Därför behövs fria forskningsmedel ur Kärnavfallsfonden för att förutsättningslöst undersöka alternativa slutförvarsmetoder, säger Linda Birkedal, ordförande i MKG.

Pressmeddelandet som pdf >>

För mer information:
Läs om den helt nya vetenskapliga artikel som forskare på KTH tillsammans med forskare från andra länder skrivit om problemen med kopparkorrosion.

Nyhet på MKG:s hemsida 090930 med länk till den vetenskapliga artikeln >>

KTH-forskarnas nya vetenskapliga artikel som pdf >>

Nyhet på MKG:s hemsida om reportaget på Klotet 090930 >>

Fördjupa dig mer om vad som hänt inom frågan om kopparkorrosion i syrefri miljö de senaste åren. MKG har samlat sina nyheter och forskarnas artiklar under en sida.
Läs mer på MKG:s hemsida om problemen med kopparkorrosion för KBS-metoden >>

För frågor kontakta:

Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen,
070-316 27 22 mikael.karlsson [at] naturskyddsforeningen.se

Johan Swahn, kanslichef för MKG,
070-467 37 31 johan.swahn [at] mkg.se

Linda Birkedal, ordförande i MKG,
070-530 36 86 linda.birkedal [at] naturskyddsforeningen.se

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev