Domstolen ber SKB bemöta SSM:s krav på bättre kylning av Clab

Kärnavfallsbolaget SKB har efter regeringens beslut om tillstånd för ett utökat mellanlager, Clab, inte velat ta med förbättrade kylsystem för anläggningen i den fortsatta beslutsprocessen i mark- och miljödomstolen. Bolaget anser inte att de nya kylsystemen tillhör den del av ansökan som rör kapacitetsökningen av Clab från 8 000 till 11 000 ton använt bränsle. Strålsäkerhetsmyndigheten har den 10 mars yttrat sig till domstolen i remissen av det förslag till deldom med villkor om Clab som kärnavfallsbolaget la fram till domstolen i december. Myndigheten menar att lagring av mer än 8 000 ton använt kärnbränsle kan påbörjas parallellt med uppförandet av de nya kylsystemen, men åtgärderna bör enligt myndighetens uppfattning genomföras så snart som praktiskt möjligt. Mark- och miljödomstolen har i en avvikelse av tidsplanen gett SKB möjlighet att specifikt kommentera SSM:s yttrande senast den 31 mars.

I augusti beslutade regeringen att separera frågan om att öka kapaciteten i mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab, från ansökan om att uppföra ett kärnbränsleförvar i Forsmark. Regeringen tillät ökningen av kapaciteten i Clab från 8 000 till 11 000 ton använd kärnbränsle med villkoren att garantera strålsäkerheten och hålla kommunikation med Oskarshamns kommun och tillsynsmyndigheter. Därefter överlämnades ärendet till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. Den 15 september skickade domstolen ett föreläggande till sökande, kärnavfallsbolaget SKB, att inkomma med eventuella kompletteringar och yrkanden. Den 15 december skickade kärnavfallsbolaget in en begäran om deldom med redogörelse för ärendet, bolagets synpunkter och förslag till villkor för ett domstolstillstånd. 

Strålsäkerhetsmyndigheten SSM har i två skrivelser till domstolen den 17 och 21 december, dvs innan kungörelsen av ansökan, lyft frågan att bolaget inte har med en ny anläggning för luftkylning av mellanlagret i sitt underlag. SKB har svarat att luftkylningsanläggningen inte tillhör den del av ansökan som rör kapacitetsökningen av Clab. Länk till nyhet om denna korrespondens finns nedan.

Efter domstolens kungörelse och remiss till den 25 mars har SSM fortsatt att betona vikten av att förstärkt kylning är med i den nuvarande tillståndsprövningen. I ett yttrande den 10 mars skriver myndigheten:

”I den granskningsrapport […] som låg till grund för SSM:s yttrande till domstolen […] har SSM bedömt att metoden för att mellanlagra ytterligare 3 000 ton i befintliga förvaringsbassänger vid Clab, med förstärkning av strålsäkerheten genom uppförande av bland annat reservsystem för kylning för att öka redundansen i anläggningen, är en bättre metod jämfört med alternativen att bygga ut Clab med ett tredje bergrum eller att mellanlagra tillkommande 3 000 ton i särskilda behållare för torr mellanlagring. SSM har således inte tillstyrkt en utökad mellanlagring i Clab med de förändringar i åtgärder [d.v.s. borttagningen av den förbättrade kylningen, MKG:s anmärkning] som SKB nu fört fram i sin begäran om deldom.

Ovanstående har betydelse för tolkning och tillämpning av miljötillståndets allmänna villkor om att verksamheten ska bedrivas och anläggningen utformas i huvudsaklig överensstämmelse med vad som redovisats i ansökningshandlingarna samt vad den sökande i övrigt har åtagit sig i målet.”

SSM förordar i sitt yttrande att de planer för förbättrad kylning av Clab som SKB ursprungligen beskrev i prövningen ska uppföras och skriver: 

”Mot bakgrund av att SKB:s åtaganden om tillkommande reservsystem låg till grund för beslut om tillåtlighet, men att SKB i sin begäran om deldom nu förefaller ändrat sig, förordar SSM att det i tillståndet tydliggörs att det allmänna villkoret innebär att de i ansökningshandlingarna redovisade åtgärderna; reservsystemet för kylning samt förstärkningen av reservspädmatningen av förvaringsbassängerna, ska uppföras. Lagring av mer än 8 000 ton kan påbörjas parallellt med uppförandet av de nya systemen, men åtgärderna bör enligt SSM:s uppfattning genomföras så snart som praktiskt möjligt. Genomförandet av åtgärderna, deras närmare utformning samt tidpunkt för uppförandet kan behöva regleras, exempelvis genom att SSM bemyndigas att granska och godkänna detaljkonstruktionen och tidpunkt för uppförandet.”

SSM skriver även att den nya kylanläggningen även förutsätter att SKB ges tillstånd enligt miljöbalken för bortledande av grundvatten.

Mark- och miljödomstolen skickade SSM:s yttrande vidare till SKB den 17 mars. SKB ska senast den 31 mars lämna ett yttrande i frågan.

Samtidigt prövar SSM ärendet enligt kärntekniklagen.

Länkar:

Domstolens föreläggande om synpunkter, 220317 >>

SSM:s yttrande, 220310 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om att SSM och SKB är i bråk i domstolen om ny kylanläggning för Clab, 211223 >>

SKB yttrar sig till miljödomstolen om kapacitetsökning av Clab, 211215 >>

Regeringen säger ja till utökat Clab - kärnbränsleförvarsprövningen fortsätter, 210826 >>

Följ prövningen av utökningen av Clab på mkg:s hemsida >>
 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen har den 27 januari 2022 gett tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. har den 27 april 2022 skickat in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterat den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och bolaget ska svara med bemötanden på de inskickade synpunkterna till den 19 december. Huvudförhandling planeras till den 20-24 maj 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att SSM skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos domstol och SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län har överklagat domstolens beslut om villkor till miljöverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns..
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev