Försvars- och näringsutskotten arbetar med initiativ till ett snabbt regeringsbeslut

Kristdemokraterna (KD) och Liberalerna (L) har i försvarsutskottet och näringsutskottet tagit initiativ för att pressa på regeringen att ta ett snabbt beslut om kärnbränsleförvarsansökan. Initiativen har nu slagits ihop och behandlas i försvarsutskottet. Utskottet har bjudit in representanter från Kärnavfallsbolaget SMK, Strålsäkerhetsmyndigheten SSM, Naturvårdsverket, Kärnavfallsrådet och kärnavfallskommunerna till en frågestund den 11 mars (se dagordning nedan). Den 25 mars är det tänkt att miljöminister Per Bolund (MP) och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) ska höras. Därefter kan utskottet eventuellt ta ett beslut om att föreslå riksdagen att göra ett tillkännagivande i frågan och säga åt regeringen att ta ett snabbt beslut. Det är dock osäkert om det kommer att finnas en riksdagsmajoritet för det. Grundlagen förhindrar att riksdagen går in i en domstolsprocess, vilket regeringens tillåtlighetsprövning är en del av, för att påverka vilket beslut som tas. 

Kristdemokraterna (KD) och Liberalerna (L) har angett att de genom ett beslut i riksdagen vill pressa på regeringen att ta ett snabbt beslut om tillåtlighet i prövningen av ett kärnbränsleförvar i Forsmark, en inkapslingsanläggning vid Oskarshamns kärnkraftverk samt en utökning av tillståndet att mellanlagra använt kärnbränsle i det befintliga centrala mellanlagret Clab. Detta borde enligt partierna ske senast i maj.

Partierna har i försvarsutskottet och näringsutskottet tagit initiativ för att pressa på regeringen. Initiativen har därefter slagits ihop och behandlas i försvarsutskottet. Utskottet planerar först att bjuda in representanter från energibranschen och Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) till en frågestund. Sedan kommer Kärnavfallsrådet och kärnavfallskommunerna att höras. Slutligen är det tänkt att miljöminister Per Bolund (MP) och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) kommer att bjudas in.

Det politiska intresset kommer efter att Vattenfall larmat om att Clab håller på att bli fullt och att kärnkraftsdriften är hotad redan år 2024. Att driften hotad så tidigt är dock inte sant eftersom det finns betydande lagringskapacitet även vid kärnkraftreaktorerna. Problemet är att kärnavfallsbolaget SKB inte har brutit ut ansökan om att få öka mellanlagringen i Clab från 8 000 ton till 11 000 ton ur kärnbränsleförvarsansökan i tid. Eftersom det p.g.a. förväntade överklaganden i olika instanser ändå kommer att ta minst till 2025 att få verkställighet för ändring av Clab-kapaciteten, är det att föredra att bolaget omedelbart ber regeringen att bryta ut prövningen av Clab ur ansökan eller att en ny ansökan lämnas in. För snabbast hantering är förmodligen det förra att föredra.

Efter att utskottet har genomfört utfrågningarna kan det eventuellt tas ett beslut om att föreslå riksdagen att göra ett tillkännagivande i frågan och säga åt regeringen att ta ett snabbt beslut. Det är dock osäkert om det kommer att finnas en riksdagsmajoritet för det. Grundlagen förhindrar dessutom att riksdagen går in i en domstolsprocess, vilket regeringens tillåtlighetsprövning är en del av, för att påverka vilket beslut som tas (SFS 1974:152). Inte heller kan ett förvaltningsärende påskyndas på ett sätt som inte följer regelverket för handläggningen. Om så sker kan det bli fråga om en överprövning i Högsta förvaltningsdomstolen vilket snarare bromsar processen än skyndar på den. 

Se MKG:s nyhet länkad nedan om Uppsala Nya Tidnings, (UNT:s) intervjua med miljöminister Per Bolund (MP) om riksdagspolitikernas initiativ.

Naturskyddsföreningen och MKG skrev en debattartikel i Svenska Dagbladet den 14 januari, se även den länkad nedan. Där lyfter föreningarna industrins missvisande varning om att det tillfälliga kärnbränsleförvaret som idag används, Clab, håller på att bli fullt.

Länkar:

Dagordning till försvarsutskottets utfrågning av myndigheter m.fl. och kommuner om slutförvar och mellanlagring av använt kärnbränsle, 210311 >>

Här går det att följa försvarsutskottet på riksdagens hemsida >> 

Protokoll från försvarsutskottets möte den 23 februari 2021 >> 

Nyheten i UNT ”I maj kan regeringen tvingas besluta om slutförvaret” 2 mars >> 

Nyhet på MKG:s hemsida om UNT:s intervju med Per Bolund, 210228 >> 

KD vill pressa regeringen att fatta beslut om kärnbränsleförvaret i april, 210218 >> 

Nyhet på MKG:s hemsida med Naturskyddsföreningens och MKG:s debattartikel i SvD den 14 februari, 210214 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev