Den 11 juli meddelade regeringen att Kärnavfallsrådet kommer att läggas ned vid årsskiftet, då rådets funktion anses vara slutfört i och med att regeringen fattat beslut om ett kärnbränsleförvar i januari 2022. Om inte rådet får något nytt direktiv innan årsslutet upphör det. I en skrivelse den 8 september argumenterar rådet om förlängd tid med 5 år från och med januari 2023.
I samband med att regeringen skickade ut ett PM om ”Långsiktig finansiering av kommuners och ideella föreningars medverkan i frågor om slutförvar” den 11 juli meddelades även att Kärnavfallsrådet kommer att läggas ned vid årsskiftet. Regeringen hänvisar till skälet till att rådet bildades 1992, dvs för att utreda frågor om kärnavfall. Rådet skulle enligt den tidens diskussioner ha ansetts ha fullgjort sin uppgift när regeringsbeslutet om ett kärnbränsleförvar togs, vilket slutligen togs i januari 2022. Enligt ett tilläggsdirektiv från 2018 framgår det dock att Kärnavfallsrådets uppdrag därefter kan förlängas med fem år i taget.
Kärnavfallsrådet har den 8 september skickat en skrivelse till regeringen där de beskriver varför det finns fortsatt behov av ett fristående organ, så som Kärnavfallsrådet, under regeringen. I skrivelsen står bl.a. ”Det gäller t.ex. kunskapsläges- och omvärldsbevakning, samt tvärvetenskapligt baserad granskning av den forskning som bedrivs av förvarsaktörerna. Detta gäller vid såväl en utveckling som avveckling av kärnkraft”.
I en artikel i DN från den 7 september intervjuas Kärnavfallsrådets ordförande Carl-Reinhold Bråkenhielm som menar att det är viktigt med en bredare vetenskaplig bedömning av kärnavfallsprocessen än bara den tekniska, som Strålsäkerhetsmyndigheten ansvarar för. Han menar att: ”Risken är att exempelvis samhällsvetenskapliga och etiska perspektiv inte blir lika väl belysta. De har ett stort värde i en så politiskt tungt vägande fråga som kanske är en av de mest allvarliga miljöfrågorna vi har i vår tid.”
I skrivelsen den 8 september begär Kärnavfallsrådet en förlängning av uppdraget med 5 år, något som är möjligt enligt tilläggsdirektivet från 2018.
Kärnavfallsrådet har även haft en viktig roll för att skapa mötesplatser för att diskutera aktuella frågeställningar inom kärnavfallsområdet. En annan roll som endast rådet kunna ta är att nätverka med liknande rådgivande organ för kärnavfall i andra länder. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, anser att det är viktigt att Sverige har ett organ som kan fylla de viktiga roller som Kärnavfallsrådet har och nya roller som kommer efter regeringens kärnbränsleförvarsbeslut i januari 2022.
Länkar:
Skrivelsen är också nedladdningsbar på Kärnavfallsrådets hemsida >>
DN: ”Regeringen lägger ner kärnavfallsrådet ska inte längre granska slutförvaret”, 220907 >>
Sveriges Radio: ”Efter regeringens beslut Kärnavfallsrådet kritiskt till nedläggning”, 220907 >>
Om nedläggningen av Kärnavfallsrådet på regeringens hemsida >>
Tidigare nyhet på MKG:s hemsida:
Regeringen föreslår långsiktiga medel till kommuner och miljöorganisationer, 220711 >>