Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, har den 11 oktober skickat in föreningarnas yttrande till regeringen över Miljödepartementets PM ”Långsiktig finansiering av kommuners och ideella organisationers medverkan i frågor om slutförvar”. Remissen från regeringen skickades ut den 11 juli av det då socialdemokratiskt styrda Miljödepartementet. Föreningarna betonar i sitt yttrande vikten av att miljöorganisationer har tillgång till en uthållig, robust och tydlig långsiktig finansiering för arbete med kärnavfallsfrågor.
Den 11 juli presenterade regeringen ett förslag för finansiering av kommuners och miljöorganisationers långsiktiga arbete med kärnavfallsfrågor. I pressmeddelandet anges att detta stöd är särskilt viktigt när Kärnavfallsrådets arbete upphör vid årsskiftet. I förslaget förbättras stöd till kommuner jämfört med idag så att fondmedel kan använda för ett breddat arbete med kärnavfallsfrågor. För miljöorganisationer innebär förslaget att stödet delas upp så att stöd återinförs via kärnavfallsfonden för frågor som rör använt kärnbränsle enligt kärntekniklagen och samråd om lokala miljöfrågor. Regeringen föreslår att arbete med övrigt kärnavfall och internationellt arbete får fortsatt stöd via budgetmedel som fortsättningsvis administreras via Naturvårdsverket. Förslaget har skickades ut på remiss med sista svarsdatum den 11 oktober.
Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, menar i sitt remissvar att ett uthålligt, robust och tydligt långsiktigt system för att finansiera miljöorganisationers fortsatta arbete kan ge den input från civilsamhället som är önskvärt i det svenska kärnavfallssystemet. Föreningarna menar också att det är viktigt att formuleringarna i finansieringslagen för vad fondmedel kan användas till behöver förbättras så att det blir enkelt för Riksgälden att fördela medel och granska hur dessa används. Det är viktigt att kommunerna och miljöorganisationerna fortsättningsvis kan arbeta ungefär som tidigare. För miljöorganisationernas del betyder det att medel ur kärnavfallsfonden ska kunna användas för arbete med både använt kärnbränsle och kärnavfall.
I föreningarnas yttrande ges förslag på förbättringar av formuleringar i finansieringslagen och finansieringsförordningen. Föreningarna tar även upp frågan om möjligheten för kommuner att använda informationsmedel från kärnavfallsfonden för att
stödja lokala ideella miljöorganisationer. Föreningarna anser även att det är viktigt att det även finns budgetmedel för att arbeta med kärnavfallsfrågor för de områden som fondmedel inte finns, exempelvis internationellt arbete.
För att läsa hela yttrandet, se länk nedan. Där finns även länkar till andra remissinstansers yttranden.
De flesta remissinstanser utom kärnkraftindustrin stödjer regeringens förslag. Naturvårdsverket anser att Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, och inte verket ska administrera ett eventuellt stöd ur statsbudgeten.
SSM menar i myndighetens yttrande att det är viktigt att förstå hur miljöorganisationer ska kunna medverka i framtida miljöprövningar och skickade in en komplettering om detta.
Länkar:
Naturskyddsföreningens, Jordens Vänners och MKG:s yttrande, 221011 >>
Regeringen föreslår långsiktiga medel till kommuner och miljöorganisationer, 220711 >>
Fler remissvar till regeringen:
- Östhammars kommun >>
- Oskarshamns kommun >>
- Länsstyrelsen Hallands län >>
- Länsstyrelsen Kalmar län >>
- Länsstyrelsen Uppsala län >>
- Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM >>
- Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM (komplettering) >>
- Naturvårdsverket >>
- Riksgälden >>
- Kärnavfallsrådet >>
- Svensk Kärnbränslehantering, AB, SKB >>
- Vattenfall >>
- Kvalitativ Kärnavfallsinformation, KKI >>
- Kärnavfallsfonden >>
- Sveriges Kommuner och Regioner, SKR >>
- Sydkraft >>