Professor i DN Debatt: Låt inte kärnkraftsbolagen betala för lite för avfallet

Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys på KTH och fram till årsskiftet ledamot i Kärnavfallsfondens styrelse, varnar i DN Debatt den 19 januari för att kärnavfallssystemet går med underskott och skattebetalarna riskerar att få betala slutnotan. Finnveden uppmanar regeringen att inte subventionera kärnkraften genom att ta ut för låga kärnavfallsavgifter. 
Uppdatering: Läs SKB:s svar och Finnvedens andra inlägg nedan. 

I DN Debatt den 19 januari skriver Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys på KTH och mellan 2012 och 2015 styrelseledamot i Kärnavfallsfonden, om risken för att det blir ett underskott i Kärnavfallsfonden. Pengarna i fonden ska räcka till att betala för hanteringen och slutförvaringen av det använda kärnbränslet och rivningen av kärnkraftverken. En avgift tas ut av kärnkraftsindustrin för varje producerad kWh kärnkraftsel, och denna avgifts storlek bestäms av regeringen efter förslag från Strålsäkerhetsmyndigheten, som granskar kärnkraftsindustrins ekonomiska beräkningar. Ett slutförvar för använt kärnbränsle kommer att vara i drift under 80 års tid, vilket gör de ekonomiska beräkningarna riskfulla. Finnveden tar upp SSM:s och Konjunkturinstitutets kritik riktat mot SKB:s beräkningsmetoder samt problemet med att industrin i cirka tio års tid producerat mindre el än vad som funnits med i beräkningarna. Finnveden skriver ”Det är nu viktigt att regeringen kan stå emot industrins krav och inte subventionera kärnkraften genom att ta ut för låga avgifter eller säkerheter.”

Strålsäkerhetsmyndigheten, på uppdrag av regeringen, och i samarbete med Riksgälden och Kärnavfallsfonden har granskat statens ekonomiska risk i nuvarande finansieringslag (SFS2006:647) och förordning (SFS2008:715). Myndigheternas utredning, med förslag på lagändringar lämnades in till regeringen den 5 juni 2013. Förslaget har remissbehandlats men det är osäkert när det kommer en proposition till riksdagen med ett förslag på ny lag.

Senast i december 2015 skickade SSM ett förslag till regeringen att regeringen bör höja kärnavfallsavgiften mitt i en treårig avgiftsperiod. Detta på grund av att kärnkraftsindustrin meddelat att de av ekonomiska skäl beslutat att avveckla kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 samt Oskarshamn 1 och 2. SSM föreslår att avgiften höjs från 4 till 6,7 öre/kWh för OKG AB och 5,5 öre/kWh för Ringhals.

 

Länkar:

Länk till DN Debatt, 160119 >> 

Debatt-artikeln som pdf >> 

Uppdatering: 

Länk till SKB:s svar i DN Debatt, "Systemet för finansiering av kärnavfall är robust", 160120 >>

SKB:s svar som pdf >>

Länk till Finnvedens andra inlägg, "Underskottet för kärnkraften fortsätter att öka", 160125 >>

Finnvedens andra inlägg som pdf >>

Tidigare nyheter på MKG:s hemsida: 

SSM: Kärnavfallsavgiften måste höjas efter nedläggning av reaktorer, 151202 >> 

Kärnavfallsfonden slår larm – miljarder saknas för hanteringen av Sveriges kärnkraftsavfall, 150608 >>

 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev