SKB kompletterar slutförvarsansökan rörande syrgasfri kopparkorrosion

Kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB har den 20 december lämnat in en komplettering av ansökan om att få bygga ett slutförvarssystem för använt kärnbränsle i Forsmark. I en lägesrapport ger bolaget sin syn på kunskapsläget rörande syrgasfri kopparkorrosion. Bolaget har förhoppningar om att den korrosion som experimentellt påvisats av forskare vid KTH endast är en ytreaktion.  Bolaget hänvisar till försök som gjorts där väldigt ren och slätpolerad koppar inte verkar reagera med syrgasfritt vatten på samma sätt som annan koppar.

Frågan om syrgasfri kopparkorrosion var föremål för ett vetenskapligt symposium arrangerat av kärnavfallsrådet i november där kärnavfallsbolaget för första gången presenterade de aktuella försöken offentligt. Det har framförts vetenskaplig kritik mot de försök som utförts. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, har därför den 6 december skrivit ett öppet brev till de Uppsalaforskare som genomfört försöken för att få klarhet exakt hur försöken har utförts och vilka felkällor som kan finnas. Dessutom har Naturskyddsföreningen och MKG i ett gemensamt yttrande den 19 december till Strålsäkerhetsmyndigheten och mark- och miljödomstolen framfört synpunkter på kärnavfallsbolagets kopparkorrosionsforskning. Länkar till nyheter om dessa händelser finns nedan.

Kärnavfallsbolaget SKB hänvisar i sin komplettering av ansökan till försöksresultat som visar att i experimentella försök som gjorts med väldigt ren koppar som har en yta som är slätpolerad med en särskilt metod så verkar ingen korrosion uppstå i rent syrgasfritt vatten. Att en slätpolerad kopparyta tar längre tid på sig att börja korrodera en än vanlig yta är dock känt sedan länge. Det betyder bara att försöken måste pågå längre innan korrosionen kan komma igång. Även en mindre ren koppar som är polerad med samma teknik har i bolagets experimentella försök inte hunnit korrodera på den tid försöken pågått. Detta innebär att resultaten förmodligen bara är en konsekvens av att kopparytan är polerad med den särskilda metoden, inte av att den skulle vara särskilt ren. Poleringsprocessen kan även ha påverkat möjligheten till korrosion genom att väte förts in i kopparytan.

Detta vet kärnavfallsbolaget är möjliga förklaringar till resultaten och att därför måste försöken fortsätta. Bolaget ska komma med en ny komplettering med en lägesrapport i juni 2014.

Kunskapen om hur koppar beter sig i en slutförvarsmiljö är central för att kunna bedöma den långsiktiga säkerheten av den metod som kraftindustrin vill använda. Naturskyddsföreningen och MKG har i det senaste yttrandet ifrågasatt om ansökan om ett slutförvar för använt kärnbränsle borde lämnats in innan tillräcklig kunskap var tillgänglig om kopparkorrosion. Som det är nu blir detta arbete i stället en del av en lång och utdragen kompletteringsfas i prövningen av ansökan.

Länkar:

SKB:s komplettering rörande syrgasfri kopparkorrosion, 131220 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om att Naturskyddsföreningen och MKG skickat ett yttrande om kopparkorrosion till SSM och domstolen, 131219 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om att MKG skrivit ett öppet brev till Uppsalaforskare, 131206 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om Kärnavfallsrådets internationella symposium om de konstgjorda barriärerna, 131120 >> 

Nyhet på MKG:s hemsida om kompletteringen i juni 2013 som innehåller förra lägesrapporten om kopparkorrosion i syrgasfritt vatten 130628 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om SKB:s första "Kompletterande information om kopparkorrosion" 120416 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om SSM:s kompletteringskrav rörande kopparkorrosion i syrgasfritt vatten 120214 >>

[img_assist|nid=1029|title=|desc=|link=none|align=left|width=22|height=18]SSM:s särskilda begäran om komplettering om kopparkorrosion i en syrgasfritt vatten 120214 >> 

Nyhet på MKG:s hemsida om att Naturskyddsföreningen och MKG kräver kompletteringar av slutförvarsansökan i ett nytt yttrande 131015 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev