Slutförvarets skyddsbarriärer diskuterades på seminarium i Östhammar

Den 5 april genomförde Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, tillsammans med Opinionsgruppen för säker slutförvaring, Oss, och Naturskyddsföreningen det första av tre seminarier i Östhammar under våren 2011. Temat för kvällen rörde de planerade skyddsbarriärerna i KBS-metoden och om de kommer att fungera i ett slutförvar av använt kärnbränsle. Inbjudna att föreläsa var Willis Forsling, professor i kemi, Luleå tekniska universitet och Peter Szakalós, forskare i korrosionslära, Kungliga tekniska högskolan, KTH.

Tisdagskvällen den 5 april samlades ett 30-tal personer i Östhammars Missionskyrka för att närvara vid det första av Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG:s, tre seminarier under våren. Temat för kvällen var ”Fungerar skyddsbarriärerna i slutförvaret?”. 

Willis Forsling

Willis Forsling, kvällens första talare, är ledamot i Kärnavfallsrådet styrelse och är professor emeritus i oorganisk kemi vid Luleå tekniska universitet. Forsling betonade att kopparkapseln var den enda helt täta tekniska barriären i förvaret vilket ställer stora krav på bentonitleran som skydd. Forsling förklarade hur olika möjliga scenarier kan påverka säkerheten. Han tog upp de synpunkter Kärnavfallsrådet har på SKB:s forskning om buffert och återfyllning i rådets yttrande över kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB:s forskningsprogram Fud-10. Bolaget uppmanas av rådet att bl.a. beskriva vad konsekvenserna blir om kraven för buffertens initialtillstånd med avseende på vattenmättnad inte blir uppfyllda.

Peter Szakalós

Peter Szakalós, forskare på Kungliga tekniska högskolan, KTH i Ytkemi och Korrosionsvetenskap, höll kvällens andra presentation. Szakálos och hans kollegor var de forskare som hösten 2007 framförde kritik mot kärnavfallsbolaget SKB:s val att använda kopparkapslar i ett slutförvar för använt kärnbränsle. Bolaget menar att korrosion inte kommer att ske i förvaret då det inte finns någon syre närvarande. Szakalós menar att det inte är så enkelt, och att bolaget bör undersöka fler korrosionsmekanismer som kan ske 500 meter ner i berget. En av Szakalós slutsatser är att slutförvarskonceptet måste kunnas verifieras experimentellt under de förhållanden som råder i den valda slutförvarsplatsen. Detta är något som inte gjorts av SKB. Dessutom behövs mer oberoende forskning där alternativa lösningar måste provas och testas.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG:s andra seminarium med temat ”Finns det andra metoder och platser för slutförvaret som kan bli bättre?” kommer äga rum i Östhammars Missionskyrka tisdagen den 26 april. På seminariet kommer Karl-Inge Åhäll, berggrundsgeolog och professor vid Karlstads universitet, att föreläsa. Åhäll har nyligen, på Kärnavfallsrådets uppdrag, sammanställt en rapport om deponeringsdjupets betydelse vid slutförvar av använt kärnbränsle i berggrunden, med fokus på den alternativa metoden djupa borrhål. Läs mer om seminariet i länken nedan.

 

Länkar: 

Willis Forslings presentation ”Fungerar de tekniska skyddsbarriärerna i slutförvaret? Seminarium med fokus på de tekniska barriärernas långsiktiga funktion”, 110405 >>

Peter Szakálos presentation ”Kopparkorrosion i slutförvarsmiljön – hur stämmer det med KBS-3 modellen?”, 110405 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om vårens seminarier, 110328 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om professor Åhälls nya rapport om djupa borrhål åt Kärnavfallsrådet >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev