SSM firade 10 år med en nationell strålsäkerhetsdag

Den 1 juli 2008 lades de två tidigare myndigheterna på strålsäkerhetsområdet – Statens strålskyddsinstitut, SSI, och Statens kärnkraftinspektion, SKI – ner och istället bildades Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. För att uppmärksamma det tioåriga jubiléet arrangerade SSM en nationell strålsäkerhetsdag i Stockholm den 2 oktober. Dagen innehöll bl.a. diskussioner om skillnader och likheter i den vetenskapliga granskningen av slutförvar i Schweiz, Finland och Sverige. 

Med anledning av Strålsäkerhetsmyndighetens tioåriga jubileum arrangerades en nationell strålsäkerhetsdag i Stockholm den 2 oktober. Dagen inleddes med tre presentationer om vilka skillnader och likheter det finns i de vetenskapliga granskningarna av slutförvaren för använt kärnbränsle/högaktivt kärnavfall i Schweiz, Finland och Sverige. Till skillnad från Sverige och Finland som kommit längre i sitt arbete med ett slutförvar, så befinner sig Schweiz fas då de letar efter bästa plats. Medan representanten från den schweiziska strålsäkerhetsmyndigheten ENSI i sin presentation riktade in sig på tekniska och platsrelaterade utmaningar för sitt slutförvar så talade Strålsäkerhetsmyndigheten om myndighetens egna utmaningar, så som att hantera meningsskiljaktigheter i granskningsprocessen. Diskussioner om de aktuella frågorna rörande riskerna för kopparkorrosion som den svenska miljödomstolen efterfrågat mer vetenskapligt underlag om diskuterades inte.

Dagen fortsatte med frågor om säkerhetskulturens utveckling inom kärnkraft och sjukvård samt om den långsiktiga kompetensförsörjningen – vad behöver göras och vem tar ansvar? Dagen avslutades med några ord av Mats Persson, generaldirektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, om myndighetens framtidsutmaningar 2030.

 

Länkar:

SSM:s youtubekanal där seminariet går att se i efterhand >> 

Seminariets program >>

Nyhet på MKG:s hemsida om att den nya Strålsäkerhetsmyndigheten är bildad, 080701 >> 

En del av dagens presentationer finns här för nedladdning: 

Slutförvaring av använt kärnbränsle – vilka skillnader och likheter finns i den vetenskapliga granskningen av slutförvar i Schweiz, Finland och Sverige?

Ansi Gerhardsson, enhetschef, Strålsäkerhetsmyndigheten >>

Jussi Heinonen, avdelningschef, finska strålsäkerhetsmyndigheten STUK >>

Felix Altorfer, avdelningschef schweiziska kärnkraftsmyndigheten ENSI  >>

Säkerhetskulturens utveckling inom kärnkraft och sjukvård det senaste decenniet – hur långt har vi kommit och vilka utmaningar finns framåt? 

-       Lars Axelsson, utredare, Strålsäkerhetsmyndigheten

-       Fredrik Hassel, ställföreträdare generaldirektör Strålsäkerhetsmyndigheten

Marita Danielsson, med dr och chefsjuksköterska, Region Östergötland >>

Eva Halldén, VD, Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB)
 

Långsiktig kompetensförsörjning på strålsäkerhetsområdet – vad behöver göras och vem tar ansvar? 

Anneli Hällgren, avdelningschef, Strålsäkerhetsmyndigheten >>

-       Maria Ohlman, Miljö- och energidepartementet

-       Johan Dasht, VD, OKG

-       Eva Forsell Aronsson, professor, Göteborgs universitet

-       Leif Åhman, prefekt, Chalmers tekniska högskola
 

Framtidsutmaningar 2030 – myndighetens strategiska inriktning för att möta samhällets förväntningar 2030

-       Mats Persson, generaldirektör, Strålsäkerhetsmyndigheten

 

 

 
 
 
 
 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev