Åttonde mötet för referensgruppen för SKB:s kopparkorrosionsforskning

Den 23 augusti träffades referensgruppen för kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB:s forskningsprojekt om kopparkorrosion i syrefritt vatten för åttonde gången sedan referensgruppen bildades i mars 2010. Gruppen träffades på Äspölaboratoriet i Oskarshamn, där SKB bedriver sina forskningsförsök Mini-Can och Prototypförvar-projektet i miljöer 500 m under jord som liknar de i ett slutförvar.

UPPDATERING: Minnesanteckningarna från mötet är klara och finns nedan.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, har sedan referensgruppens bildande arbetat för att gruppen skulle följa hela kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB:s forskning på KBS-metodens barriärsystem av koppar och lera, inte bara försök rörande kopparkorrosion i rent syrgasfritt vatten som var bolagets ursprungliga intention. Av särskilt intresse har varit att följa de försök som bolaget bedriver i Äspölaboratoriet. Våren 2011 tog bolaget beslutet att referensgruppen även delvis skulle kunna följa de kommande upptagen och analys av experimentpaket i MiniCan- och prototypförvarsförsöken vid laboratoriet.

I prototypförvarsförsöket har ett antal kopparkapslar i full skala deponerats på ett sätt att de i viss mån liknar de förhållanden som kommer att finnas i det planerade slutförvaret. Kapslarna har varit deponerade i 8-10 år och under 2011 tas två av de nu totalt sex deponerade kapslarna upp. Det åttonde referensgruppsmötet hölls i Äspölaboratoriet med möjlighet till studiebesök. Samtidigt som gruppen träffades pågick upptaget av experimentpaket.

Mötet började med att diskutera årets två upptag av kapslar, kapslarna 5 och 6, i prototypförvaret. Lars-Erik Johannesson från Clay Technology redovisade en genomgång om möjligheter och förslag till försök och analyser med avseende på kopparkorrosion. MKG har i gruppen och till Strålsäkerhetsmyndigheten SSM framfört oro för att viktiga data rörande kopparkorrosion skulle gå förlorade eftersom det i den ursprungliga planeringen för upptaget i stort sett saknades korrosionsstudier. All fokus var på leran. Nu har det skett en förändring i synen på behovet av korrosionsanalyser vilket MKG anser är bra.

Vid mötet redovisade Bo Rosborg, Rosborg Consulting, det försök med kopparelektroder som finns i anslutning till kapsel 5 som ska tas upp senhösten 2011. Mätningar har gjorts under lång tid men Rosborg hävdade att de korrosionsvärden som finns anger korrosion i en syresatt miljö. Detta ifrågasattes eftersom det med nuvarande kunskap om hur snabbt syrgas förbrukas i förvaret inte är troligt att det varit en syrgasfri miljö annat än i inledningen av försöket.

På mötet beskrev även Siren Bortelid Moen från SKB och Nick Smart från Serco Assurance berättade om det under dagen pågående upptaget av försökspaket 3 i Minican-försöket.

Dagordning från mötet finns nedan. Minnesanteckningar från mötet kommer att publiceras så fort de blir klara.

 

Länkar:

Dagordningen till åttonde referensgruppsmötet >>

Mötesanteckningar från åttonde referensgruppsmötet, 110823 >> 

Bilaga A: Presentation "Preliminära resultat med röntgenabsorptionspektroskopi (XAS) på bentonit från Prototypförvaret" av Daniel Svensson, industridoktorand, SKB, 110823 >>

Bilaga B: Presentation "KBP1001 Brytning av Prototypförvaret" av Lars-Erik Johannesson, 110823 >>

Bilaga C: Presentation "Post-test examination of copper electrodes in dh 5 of the Prototype Repository" av Bo Rosborg, 110823 >>

Nyhet om att MKG skrivit till SSM om risken för att kopparkorrosionsresultat går förlorade vid det pågående upptaget av prototypförvaret >>

Nyhet om det sjunde referensgruppsmötet 2011-06-21 >>

Nyhet om det sjätte referensgruppsmötet 2011-04-28 >>

Nyhet om det femte referensgruppsmötet 2011-03-23 >> 

Nyhet om det fjärde referensgruppsmötet 2010-11-15 >>

Nyhet om det tredje referensgruppsmötet 2010-08-27 >>

Nyhet om det andra referensgruppsmötet 2010-06-07 >>

Nyhet om det första referensgruppsmötet 2010-03-24 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev