Femte mötet för referensgruppen för SKB:s kopparkorrosionsforskning

Den 23 mars träffades referensgruppen för kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB:s forskningsprojekt om kopparkorrosion i syrefritt vatten för femte gången sedan starten i mars 2010. På mötet diskuterades bland annat Miljöorganisationernas kärnavfallsgransknings, MKG:s, begäran om att SKB bildar en referensgrupp för att följa hela företagets forskning på KBS-metodens barriärsystem, inte bara försök rörande kopparkorrosion i rent syrgasfritt vatten. Denna fråga kommer åter att behandlas på nästa referensgruppsmöte den 28 april.

UPPDATERING: Anteckningar från femte mötet är klart och finns nedan.

Efter att Kärnavfallsrådet i februari 2010 i sin rapport om läget inom kärnavfallsområdet ansåg att kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB, efter två och ett halvt år av inaktivitet, måste genomföra egna studier av kopparkorrosion i syrefritt vatten påbörjade SKB i mars 2011 ett separat projekt i detta syfte. Till projektet är det knutet en referensgrupp som Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, deltar i.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, lämnade inför gruppens femte den 23:e mars en begäran om att SKB bildar en referensgrupp för att följa hela företagets forskning på KBS-metodens barriärsystem, inte bara försök rörande kopparkorrosion i rent syrgasfritt vatten. Av särskilt intresse är att följa bolagets kommande upptag och analys av experimentpaket i MiniCan- och prototypförvarsförsöken. Samt de påbörjade arbetet på KTH med att undersöka hur kopparkorrosion påverkas av strålning. Eftersom MKG inte kunde närvara på det femte mötet kommer frågan att diskuteras mer utförligt på nästa referensgruppsmöte den 28 april.

På mötet presenterade Mats Boman förberedelserna för det försök som Uppsala universitet ska genomföra för att upprepa Gunnar Hultquists laboratorieförsök rörande kopparkorrosion i rent syrefritt vatten.

Kenneth Möller från SP presenterade ytterligare resultat från undersökning av det provrör som upphittats från försök rörande kopparkorrosion i syrgasfri miljö som gjordes på 1990-talet.

Presentationerna finns nedan. Protokollet kommer att publiceras så fort det blir färdigt.

 

Länkar:

Dagordningen till femte referensgruppsmötet >>

Minnesanteckningar från femte referensgruppsmötet >>

Bilaga A ”Koppars korrosion i ultrarent vatten” av Mats Boman, 110323 >>

Bilaga B ”Korrosion av koppar i rent syrefritt vatten av Kenneth Möller >>

Nyhet om det fjärde referensgruppsmötet 2010-11-15 >>

Nyhet om det tredje referensgruppsmötet 2010-08-27 >>

Nyhet om det andra referensgruppsmötet 2010-06-07 >>

Nyhet om det första referensgruppsmötet 2010-03-24 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev