Mellan 2005 och 2017 kunde ideella miljöorganisationer erhålla stöd ur kärnavfallsfonden för arbete med kärnavfallsfrågor. Sedan 2018 har regeringen i stället beslutat om särskilda medel i statsbudgeten som fördelas av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. År 2023 kan bli det första året sedan 2005 som miljöorganisationerna inte erhåller några medel och organisationerna får först veta hur det blir den 22 december i regeringens regleringsbrev för Naturvårdsverket.
Tidskriften Sveriges Natur har skrivit en artikel, ”Oro för nedlagd kärnavfallsgranskning”, om miljöorganisationerna situation och Kärnavfallsrådets avveckling, se länk nedan. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, frågar i artikeln vem som i framtiden ska stå för oberoende granskning av kärnavfallsfrågor om både regeringens rådgivande vetenskapliga organ för kärnavfallsfrågor, Kärnavfallsrådet, avvecklas och regeringen beslutar drar in miljöorganisationers medel.
Rätten till information till allmänheten och möjligheten till påverkan av beslut i miljöfrågor är en viktig del av demokratin och dessutom fastlagd i Århuskonventionen. I och med regeringens godkännande av kärnbränsleförvaret i januari 2022 och tillbyggnaden av förvarat för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, 1 december 2021 påbörjades en lång process med samråd och beslut, inte minst i den stegvisa prövningen av de bägge förvaren som Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM kommer att bedriva. Miljöorganisationer behöver fortsatt finansiellt stöd för att med kompetens kunna delta långsiktigt, något som regeringen föreslog en lösning på i somras. Kommer den nuvarande refereringen göra tvärtom?
Länkar:
Oro för nedlagd kärnavfallsgranskning, 221219 >>
MKG med medlemsorganisationer yttrar sig till regeringen om långsiktiga medel, 221011 >>
Regeringen föreslår långsiktiga medel till kommuner och miljöorganisationer – Kärnavfallsrådet avvecklas, 220711 >>
SSM skär ner MKG:s medel för 2022 kraftigt – ger pengarna till kärnkraftsfrämjare, 220413 >>