MKG svarar på SSM:s remiss med förslag till föreskrifter om omhändertagande av kärntekniskt avfall

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, har svarat på Strålsäkerhetsmyndighetens, SSM:s, remiss med förslag till föreskrifter om omhändertagandet av kärntekniskt avfall.

Den 25 januari skickade Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, ut en remiss med förslag till föreskrifter om omhändertagande av kärntekniskt avfall, inklusive vägledning med bakgrund och motiv till förslaget samt konsekvensutredning (SSMFS-KÄKA). De nya förslagen är en vidareutveckling av nuvarande och innehåller bestämmelser som tydliggör vem som ansvarar för vad samt att det är verksamhetsutövarens högsta ledning som ansvarar för att kärntekniskt avfall tas om hand utan onödigt dröjsmål. De nya föreskrifterna föreslås träda i kraft den 1 januari 2022. Remissen med utkastet till föreskrifterna finns nedan.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, har svarat på remissen den 12 maj. MKG har inga synpunkter på detaljer i utkastet. Däremot skulle föreningen vilja lyfta två mer övergripande synpunkter.

1. SSM bör överväga att lämna begreppet slutförvar till att endast använda begreppet förvar. Att använda begreppet slutförvar innehåller en värdering som inte behövs.Begreppen mellanlager, förvar och tillslutet förvar räcker.

2. SSM bör överväga om det kan vara en fördel för insyn, rapportering och informationssäkerhet att myndigheten ansvarar för ett eget register för alla tillståndshavares avfallsposter. En sådan förändring skulle även kunna styra upp hur uppgifter registreras i tillståndshavarnas register.

Kärnavfallsrådet har i sitt remissvar som finns nedan lyft frågan att SSM i förslaget till föreskrifter har med ett nytt begrepp, kärntekniskt avfall, och ifrågasätter det. Dessutom lyfter rådet att ”problemet för reaktorinnehavarna och övriga tillståndshavare är att de rent praktiskt inte har någon möjlighet till påverkan över varken hur SKB hanterar det använda kärnbränslet och kärnavfallet, eller att hanteringen sker på ett sätt som motsvarar de krav som anges i de föreslagna föreskrifterna”.

Kärnkraftindustrin har genomfört ett omfattande arbete med att skriva remissvar. En stor del av arbetet har genomförts i en gemensam verksamhet som benämnts Kärnkraftindustrins Säkerhetskoordineringsgrupp (KSKG). Kärnavfallsbolaget SKB:s remissvar med bilaga och referensdokument från gruppen finns nedan. Kärnkraftsbolagen har lämnat likalydande remissvar.

Svafo AB har även lämnat in ett eget svar med synpunkter.

 

Länkar:

MKG:s remissvar till SSM om omhändertagande av kärntekniskt avfall, 210512 >>

Missiv Formell remiss - Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om omhändertagande av kärntekniskt avfall SSMFS KÄKA, 210125 >>

Utkast SSM:s föreskrifter (SSMFS2021:XX – SSMFS KÄKA) om omhändertagande av kärntekniskt avfall >>

Utkast Vägledning med bakgrund och motiv till SSM:s föreskrifter (SSMFS2021:XX – SSMFS KÄKA) om omhändertagande av kärntekniskt avfall >>

Konsekvensutredning av SSM:s förslag till föreskrifter om omhändertagande av kärntekniskt avfall SSMFS-KÄKA, 210121 >>

Länk till SSM:s e-diarium med innehållsförteckningen över ärendet >>

Remissvar Kärnavfallsrådet SSM:s förslag till föreskrifter om omhändertagande av kärntekniskt avfall SSMFS-KÄKA, 210430 >>

Missiv remissvar SKB SSM:s förslag till föreskrifter om omhändertagande av kärntekniskt avfall SSMFS-KÄKA, 210430 >>

Remissvar SKB SSM:s förslag till föreskrifter om omhändertagande av kärntekniskt avfall SSMFS-KÄKA, 210430 >>

Bilaga SKBs Remisslogg Formell Externremiss SSMFS-KÄKA >>

Referensdokument 1 KSKG TOLKNINGSGRUPP Industrigemensam uttolkning av bestämmelser i formell remiss av SSMFS-KÄKA utgåva 1, april 2021 >>

Referensdokument 2 KSKG ordlista - terminologi använd inom strålsäkerhet, utgåva 4 april 2021 >>

Referensdokument 3 Konsekvenser av nytt krav i 3 kap. 3 § i SSMFSKÄKA om behandling av avfall avsett för slutförvar som ej är i drift, 210416 >>

Svafo Svar på remiss av förslag till föreskrifter om omhändertagande av kärntekniskt avfall, 210429 >>

 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev