SKB ändrar sig om reaktortankar i SFR 2

Kärnavfallsbolaget SKB meddelade den 2 maj att bolagets styrelse fattat nya beslut angående projektet för tillbyggnaden, SFR 2, av slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark. Beslutet innebär att reaktortankarna från de svenska kärnkraftverken som ska slutförvaras i den nya anläggningen ska segmenteras i stycken istället för att deponeras hela. Dessutom ska bolagets yrkande om mellanlagring av långlivat låg- och medelaktivt avfall i SFR 2 dras tillbaka viket betyder att det inte behövs en ny tredje tillfartstunnel. Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, har i samrådet och i kompletteringsyttranden över SFR 2-ansökan återkommande påpekat fördelarna med en segmentering av reaktortankarna och välkomnar beslutet.

Kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB håller för närvarande på att förbereda ett svar till den 15 maj på remissinstansernas synpunkter med kompletteringskrav i prövningen av ansökan om en tillbyggnad av slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark med en ny anläggning för rivningsavfall, SFR 2.

I Naturskyddsföreningens och Miljöorganisationernas kärnavfallsgransknings, MKG:s, andra kompletteringsyttrande över SFR-tillbyggnaden (SFR 2) ifrågasatte föreningarna bland annat att reaktortankarna från de svenska kärnkraftverken är tänkta att slutförvaras hela i anläggningen. En segmentering av reaktortankarna ger en möjlighet att minska volymen radioaktivt avfall och en återvinning av vissa mängder stålet är möjligt, t.ex. för att göra avfallsbehållare av.

Föreningarna påpekade även att en segmentering av reaktortankarna skulle innebära att den nya tunneln som krävs för att möjliggöra slutförvaring av hela reaktortankar inte byggs. Naturskyddsföreningen och MKG konstaterade att det finns såväl energi-, naturvärdes-, miljö-, som resursskäl att slutförvara reaktortankarna segmenterade (se länk till nyhet om yttrandet nedan). Kärnavfallsbolaget såg att det fanns ekonomiska skäl som var viktiga.

Den 2 maj meddelade kärnavfallsbolaget SKB att bolagets styrelse ändrat sig. De nio kokarreaktortankarna ska segmenteras i stycken istället för att slutförvaras som hela enheter. Enligt kärnavfallsbolagets projektledare för SFR-tillbyggnaden är det de tekniska, logiska och ekonomiska aspekterna som har blivit avgörande för beslutet. Dessutom informerade kärnavfallsbolaget att bolagets yrkande på tillstånd för mellanlagring av långlivat låg- och medelaktivt avfall i SFR 2, bland annat de tre tryckvattenreaktortankarna, ska dras tillbaka. Mellanlagring ska i stället ske vid kärnkraftverken fram till att det särskilda slutförvaret för långlivat låg- och medelaktivt avfall, SFL, är driftsatt.

 

Länkar:

Pressmeddelande på SKB:s hemsida, 170502 >>

Tidigare nyheter på MKG:s hemsida:

SFR 2: SSM vill ha ytterligare kompletteringar av SKB, 161028 >>

Naturskyddsföreningens och MKG:s andra kompletteringsyttrande om SFR 2 – tidigare yrkanden kvarstår, 160930 >>

SFR 2: Domstolen vill ha synpunkter på om ansökan behöver kompletteras ytterligare, 160712 >>

SKB kompletterar ansökan om SFR 2, 160701 >>

SFR 2 ska prövas av regeringen som ny anläggning, 160504 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev