SKB får dispens enligt artskyddsförordningen för flytt av gölgroda och större vattensalamander

För att kunna starta bygget av ett kärnbränsleförvar för använt kärnbränsle i Forsmark ville kärnavfallsbolaget SKB ha en dispens enligt artskyddsförordningen för att kunna fånga och flytta gölgrodor och större vattensalamandrar från befintliga gölar som ska fyllas igen till nyanlagda en bit bort. Den 16 december gav mark- och miljödomstolen gav bolaget dispens. 

För att kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB ska få kunna bygga ett kärnbränsleförvar i Forsmark krävs en dispens enligt artskyddsförordningen. Platsen har en värdefull naturmiljö med flera skyddade och rödlistade växt- och djurarter.

Målet om artskyddsdispens låg under flera år vilande och öppnades igen efter att regeringen godkände förvaret den 27 januari. Sommaren 2023 påbörjas den fortsatta prövningen om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret i mark- och miljödomstolen och då fortsätter även prövningen av en dispens enligt artskyddsförordningen. 

Kärnavfallsbolaget SKB begärde dock den 15 mars att få en deldom i målet för att få dispens endast för att bolaget ska kunna fånga och flytta gölgrodor och större vattensalamandrar från gölar som planeras att fyllas igen om bolaget får tillstånd att börja bygga. Arterna ska flyttas till nya gölar som redan grävts och där arterna redan etablerats utan att någon flytt behövt göras. SKB kallar åtgärden skadeförebyggande och något som bör göras i god tid innan gölarna fylls igen. Bolaget planerar att fångst och flytt ska genomföras våren 2023 och framåt.

Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och MKG har under prövningen yrkat att begäran skulle avslås för att undvika att störa arterna i onödan eftersom arterna ändå flyttar in i de konstgjorda ersättningsgölar kärnavfallsbolaget grävt i området. Att tömma de ursprungliga livsmiljöerna på de två arterna i fråga kan orsaka onödiga risker och skador om sökanden senare inte får ett tillstånd att bygga ett kärnbränsleförvar på platsen. Det är dessutom dumt om det skapas ett prejudikat för att arter kan dödas innan ett tillstånd för miljöpåverkande verksamhet äger laga kraft, så som tillståndet för kärnbränsleförvaret inte gjorts. 

Den 16 december kom domstolen med en deldom med ett beslut att ge SKB rätt att fånga och flytta gölgroda och större vattensalamander till nyanlagda dammar vid lämplig tidpunkt varje år till dess att de befintliga gölarna fyllts igen.

MKG är undrande över domen. Det framstår som att domstolen ger tillstånd till att rädda grodor och salamandrar genom att flytta dem, när i själva verket avsikten med att flytta arterna är att skapa förutsättningar för att nya livskraftiga biotoper etableras. Eftersom detta redan skett utan att behöva störa de grodor och salamandrar som lever i frid i de gölar som ska planeras att förstöras, hoppas föreningen att de reptiler som nu ska flyttas blir glada för det.

 

Länkar: 

Mark- och miljödomstolens deldom, 221216 >>

Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och MKG till domstolen: Flytt av gölgrodor är ingen förutsättning för artskyddsdispens, 220919 >>

En försenad artskyddsdispens väntas enligt SKB kosta 900 miljoner, 220825 >>

Naturskyddsföreningen och MKG vill avslå SKB:s begäran om att flytta gölgrodor, 220420 >>

 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev