Kärnavfallsfonden slår larm: Miljarder saknas för hanteringen av Sveriges kärnkraftsavfall

Sedan 2012 har det varit känt att det finns en risk för att pengarna i kärnavfallsfonden inte kommer att räcka till för att slutförvara kärnavfallet och riva kärnkraftreaktorerna. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har tillsammans med Kärnavfallsfonden och Riksgälden utträtt hur statens risk för att stå för industrins kostnader ska minskas och 2013 lämnade SSM ett förslag om ändringar i finansieringssystemet för att minska statens risk. Sedan dess har frågan legat på regeringens bord. Kärnavfallsfondens ordförande Daniel Barr intervjuas i Dagens Nyheter den 8 juni och säger att det är angeläget att regeringen agerar.

Strålsäkerhetsmyndigheten, på uppdrag av regeringen, och i samarbete med Riksgälden och Kärnavfallsfonden har granskat statens ekonomiska risk i nuvarande finansieringslag (SFS2006:647) och förordning (SFS2008:715). Myndigheternas utredning, med förslag på lagändringar lämnades in till regeringen den 5 juni 2013. Riksgälden var dock inte helt nöjda med resultatet utan lämnade också ett särskilt yttrande där man föreslår att regeringen ska fortsätta att utreda vissa frågeställningar. Regeringen remissiade utredningen och Naturskyddsföreningen och MKG lämnade delvis samma kritik som Riksgälden.

Om inte en reformering görs så är det stor risk att staten, och därmed skattebetalarna, får stå för kostnader som åligger kärnkraftsindustrin. Det är viktigt att industrin enligt principen att förorenaren betalar står för de kostnader som kärnkraften orsakar. 

I ett nästa steg är det möjligt för regeringen att gå vidare med utredningen och lägga fram en proposition med förslag på de förändringar av finansieringslagen som föreslås. Lagen innehåller bara ramverket, de kritiserade detaljerna är kopplade till förordningstexten och regeringen kan utreda om SSM:s förslag på förordningstext ska ändras.

Ordförande för Kärnavfallsfonden, Daniel Barr, säger i en intervju i Dagens Industri den 8 juni att det är angeläget att regeringen agerar. ”Det kostar nästan 100 miljarder kronor att riva kärnkraftverken och ta hand om avfallet. Men vi har bara plockat in avgifter på drygt hälften. Och de rekordlåga räntorna gör att hela finansieringssystemet visar ett betydande underskott”.

Dagens Industri följer upp sin artikel dagen efter med en intervju med miljöminister Åsa Romson. Hon meddelar att inga snabba beslut är på väg, ”Förutsättningarna har förändrats sedan myndigheterna lade fram sina förslag. Bland annat har räntorna fallit och kostnaderna för avfallshanteringen ökat. Vi följer situationen och diskussionen noggrant”.

 

Länkar: 

Nyhet i Dagens Industri 8 juni ”Miljarder saknas i kärnavfallsfonden” >>

Nyhet i Dagens Industri 9 juni ”Finansieringen oroar Romson” >>

Tidigare nyheter på MKG:s hemsida:

Naturskyddsföreningen och MKG varnar för högre finansiella risker för staten, 140131 >> 

Förslag till finansieringsförändringar ute på remiss, 130918 >>

SSM:s utredning föreslår otillräcklig höjning av kärnavfallsavgiften, 130605 >> 

Finansieringen av slutförvaret för använt kärnbränsle kan sakna minst 30 miljarder, 120531 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev