Den 30 juni lämnade kärnkraftsägarna in en begäran till regeringen att den antagna driftstiden för kärnkraftreaktorerna när kärnavfallsavgifter beräknas ska vara 60 år i stället för dagens 50 år. Avsikten är att få ner avgifterna. Riksgälden lämnade den 14 oktober in ett yttrande till regeringen och avstyrker industrins begäran. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, anser att det är viktigt att statens risk för att stå för industrins avfalls- och rivningskostnader inte ökar och stödjer myndighetens ståndpunkt.
Den 30 juni lämnade Vattenfall AB, Sydkraft Nuclear Power AB och Fortum Sverige AB en begäran till regeringen om att ändra förordningen om finansiering av kärntekniska restprodukter så att den antagna driftstiden för kärnkraftsreaktorerna förlängs från 50 till 60 år.
Riksgälden yttrade sig över industrins begäran till regeringen den 14 oktober och myndigheten avstyrker begäran med dessa huvudskäl:
- Enligt finansieringslagen ska kärnavfallsavgifter beräknas utifrån förväntade inbetalningar och av finansieringsförordningen framgår vilken drifttid som ska antas för reaktorerna. Det måste därför inte föreligga särskilda skäl för att anta en annan drifttid än den som industrin planerar för.
- Planerad drifttid har betydelse för förväntad drifttid, men är inte nödvändigtvis densamma. Hittills har den faktiskt realiserade drifttiden varit kortare än den planerade drifttiden för de reaktorer som stängts ned. Riksgälden bedömer att det även framgent finns ekonomiska, politiska och tekniska osäkerheter som kan innebära att framtida beslut om reaktorernas drift avviker från industrins planeringsförutsättningar i dag.
- Riksgälden bedömer att kärnavfallsavgifterna skulle sjunka med industrins förslag, vilket motsvarar en längre tid innan en tillståndshavares fondtillgångar och skulder når balans. Detta innebär att statens risk i finansieringssystemet ökar även beaktat de säkerheter som ställs av moderbolagen.
Riksgälden redogör även för hur den befintliga finansieringsordningen anpassar drifttidsantagandet i takt med att reaktorernas drifttid ökar, vilket gör att avgifterna ändå blir lägre i praktiken när de längre driftstiderna uppnås.
Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, anser att det är viktigt att statens risk för att stå för industrins avfalls- och rivningskostnader inte ökar och stödjer myndighetens ståndpunkt.
Länkar:
Riksgäldens yttrande, 221014 >>
Nyhet på riksgäldens hemsida, 221014 >>
Nyhet på MKG:s hemsida om att Riksgälden anser att kärnavfallsavgifterna bör höjas, 220630 >>
Nyhet på MKG:s hemsida om att regering beslutat om nya kärnavfallsavgifter för 2022-2023, 220127 >>