I förvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark ligger feldeponerat radioaktivt avfall som ursprungligen i huvudsak tillhörde det statliga AB Atomenergi men som sedan 90-talet tillhör AB Svafo. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, ligger huvudansvaret för avfallet på AB Svafo, samt delar på Studsvik Nuclear AB, Westinghouse Electric Sweden AB, Barsebäck Kraft AB, OKG Aktiebolag, Forsmarks Kraftgrupp AB och Ringhals AB. Efter att SSM förelagt kärnavfallsbolaget SKB att ta upp det feldeponerade avfallet har myndigheten gett alla bolagen en möjlighet att yttra sig i ansvarsfrågan. Sammanfattningsvis anser bolagen att SSM föregått ett regeringsbeslut om ansvar, men frågan är om ett sådant beslut är att vänta i och med att SSM:s utredning är genomförd och överlämnad.
Vattenfalls dotterbolag Svafo AB upptäckte i början av 2010-talet att det historiska radioaktiva avfallet som förvaras i Studsvik, utanför Nyköping, innehåller mer långlivat avfall än vad man tidigare trott. Av detta avfall har dessvärre 2 844 avfallstunnor på 90-talet deponerats i containrar i kärnavfallsbolaget SKB:s förvar för kortlivat radioaktivt driftavfall, SFR, i Forsmark. Strålsäkerhetsmyndigheten SSM skickade den 17 oktober 2022 ett föreläggande till kärnavfallsbolaget SKB, som äger förvaret, om att detta avfall ska tas upp ur SFR så snart som möjligt. Containrarna har dock under åren börjat rosta och är svåra att återta. Enligt AB Svafo bedöms ett återtag av avfallet preliminärt kosta en halv miljard kronor (se AB Svafos yttrande länkad nedan), vilket innefattar återtag, anläggande och drift av nytt mellanlager.
Det som komplicerar frågan är att de bolag som lämnat över avfallet för deponering i SFR, AB Svafo och Studsvik Nuclear AB, inte anser att de har ett ansvar att ta kostnaden för upptaget. Regeringen bad SSM göra en utredning som presenterades i februari 2022 och myndigheten kom fram till att ansvaret i huvudsak ligger på Svafo.
Efter att SSM den 17 oktober skickade ett föreläggande till kärnavfallsbolaget SKB att at upp det feldeponerade avfallet skickade myndigheten den 21 oktober ett brev till samtliga bolag som har ansvar för avfallet och gav dem en möjlighet att yttra sig över både föreläggandet och SSM:s utredning om ansvar.
Barsebäck AB och OKG motsätter sig ett återtag av avfall som deponerats enligt gällande kravbild vid deponeringstillfället, dvs det man kände till om avfallet under 90-talet.
Westinghouse Electric Sweden ber SSM precisera vilket avfall bolaget anses ansvara för och hur det kan härledas till dem.
Cyclife motsätter sig inte att avfallet ska återtas, förutsatt att kravbilden för behandling och
återdeponering av fat är möjlig och rimlig.
Både Cyclife och Studsvik Nuclear AB anser att SSM:s föreläggande till SKB föregår ett regeringsbeslut utgående från SSM:s ansvarsutredning. Det är dock oklart om regeringen avser att ta ett beslut efter att SSM levererat utredningen. Studsvik Nuclear AB anser även att bolaget felaktigt pekas ut som ägare för delar av avfallet.
Forsmarks Kraftgrupp AB och Ringhals AB menar att det är väsentligt att Miljödepartementets pågående utredning om ansvarsfrågan får en helhetslösning för alla parter så att saken kan hanteras utifrån korrekta förutsättningar. Som sagt ovan är det oklart om det pågår ett arbete inom regeringen för att ta fram något slags beslut.
AB Svafo delar SSM:s bedömning att avfallet ska återtas, men inte slutsatsen av SSM:s utredning om ansvar. AB Svafo har låtit en advokatbyrå genomföra en egen juridisk utredning och de listar utredningens slutsatser i sitt yttrande till SSM. Bolaget konstaterar även att finansiering saknas och sammanfattar:
”I ett första steg behöver Miljödepartementets ansvarsutredning ges tid att färdigställas. För det fall att regeringen finner att staten har ett ansvar för delar av det historiska avfallet, behöver Svafo få ett uppdrag från staten innan Svafo kan ta emot återtaget IKA och kärnavfall från militär forskning.”
Återigen är det oklart om det pågår ett arbete på departementet som kan leda fram till ett regeringsbeslut i ansvarsfrågan.
SKB har överklagat SSM:s föreläggande och kommer komplettera överklagan med en motivering den 19 december. Överklagandet har skickats både till förvaltningsrätten och regeringen.
Länkar:
Brev från SSM som skickats till bolagen, 221021 >>
Bilagor:
- SSM:s föreläggande till SKB, 221017 >>
- SSM:s rapport till regeringen avseende ansvar för historiskt avfall, 220228 >>
Svar från bolagen:
- AB Svafo >>
- Studsvik Nuclear AB >>
- Westinghouse Electric Sweden AB >>
- Barsebäck Kraft AB >>
- OKG Aktiebolag >>
- Forsmarks Kraftgrupp AB och Ringhals AB >>
SKB:s överklagan på SSM:s föreläggande, 221107 >>
Uppdatering:
SKB yttrande med utveckling av grunder av överklagandet, 221219 >> (skickat både till Förvaltningsrätten i Linköping och regeringen)
SSM förelägger SKB att ta ut det feldeponerade avfallet ur SFR, 221017 >>
SSM har utrett ansvaret för det historiska kärnavfallet, 220228 >>