Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har den 27 juni skickat in sina synpunkter till mark- och miljödomstolen på kärnavfallsbolagets SKB:s förslag på yrkanden och villkor i prövningen om ett nytt förvar för kortlivat radioaktivt avfall, SFR 2. SSM instämmer med SKB att bolaget inte behöver föreslå några villkor som berör kontroll av radioaktiva ämnen, utan dessa ska enbart hanteras av SSM enligt kärntekniklagen. SSM tar inte heller det feldeponerade avfall som idag finns i det nuvarande förvaret och som Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, anser måste tas upp innan ett tillstånd ges.
SFR är det nuvarande förvaret för kortlivat radioaktivt driftsavfall från kärnkraften och finns under havsbotten utanför Forsmarks kärnkraftverk. SFR 2 är ett nytt förvar för kortlivat radioaktivt avfall från rivning av reaktorer, och förvaret ska enligt industrins planer byggas under det gamla. Regeringen beslutade att ge tillåtlighet enligt miljöbalken och tillstånd enligt kärntekniklagen för SFR och SFR 2 den 22 december 2021 och nu pågår den fortsatta prövningen i mark- och miljödomstolen för att ge ett tillstånd med villkor.
Sökanden, Kärnavfallsbolaget SKB, skickade den 31 mars in sina slutliga yrkanden med villkorsförslag till domstolen som sedan kungjort dem och skickat dem på remiss. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning MKG skickade in sitt svar på remissen den 15 juni, se nyhet om svaret länkat nedan. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fick uppskov och skickade in sitt svar först den 27 juni.
SSM konstaterar i sitt svar att SKB inte gjort några ändringar i sina yrkanden, och att SSM tidigare i prövningen tillstyrkt dem. SSM skriver också följande om villkorsprövningen hos domstolen:
”Att SKB inte föreslår några särskilda villkor som berör kontroll av radioaktiva ämnen, vare sig under driften av slutförvaret eller efter dess förslutning, överensstämmer med SSM:s uppfattning att det generellt sett inte bör utfärdas varken särskilda villkor eller delegation avseende strålsäkerhetsfrågor med stöd av miljöbalken. Dessa frågor bör enligt SSM i första hand regleras genom kärntekniklagens och strålskyddslagens bestämmelser
samt genom utfärdade tillståndsvillkor och myndighetens föreskrifter. Regeringen har inte heller utfärdat några villkor avseende strålsäkerhetsfrågor i sitt beslut om tillåtlighet enligt miljöbalken den 22 december 2021.”
MKG tycker det är anmärkningsvärt att SSM inte någonstans i sitt yttrande nämner det feldeponerade historiska kärnavfallet i SFR. För 10 år sedan upptäcktes att knappt 3 000 avfallstunnor med historiskt radioaktivt avfall felaktigt deponerats i SFR. Sedan slutet av 2020 är kärnavfallsbolaget SKB och SSM överens om att avfallet bör tas upp innan SFR 2 byggs. MKG vill att denna fråga hanteras fullgott i tillstånds- och villkorsprövningen och att det feldeponerade avfallet måste tas upp innan tillståndet ges. Läs mer om MKG:s synpunkter i nyheten om MKG med medlemsföreningars yttrande länkad nedan.
Nedan kan du förutom att läsa SSM:s yttrande, även läsa Naturvårdsverkets och Länsstyrelsen i Uppsala län. Länk till nyhet om MKG:s yttrande finns också.
Länkar:
SSM:s yttrande över SKB:s begäran om tillstånd för SFR 2, 220627 >>
Yttrande från Naturvårdsverket, exp till sökombud och aktf, 220620 >>
Yttrande från Länsstyrelsen i Uppsala län, 220627 >>
MKG med medlemmar lämnar synpunkter på SFR till miljödomstolen, 220615 >>
Mark- och miljödomstolen har tagit fram en tidsplan för målet om SFR 2, 220502 >>
SKB har lämnat yrkanden och villkorsförslag om SFR 2 till domstolen, 220331 >>
Här hittar du samtliga aktbilagor hos domstolen i målet om SFR 2 >>