Den fortsatta betydelsen av den s.k. Fud-processen om kärnavfallsforskning

Kärnavfallsbolaget SKB kommer i september att lämna in 2022-års forskningsprogram (Fud) till Strålsäkerhetsmyndigheten SSM. Fud står för forskning, utveckling och demonstration. Detta görs vart tredje år och är ett program som, efter en bred remittering och granskning av SSM, lämnas till regeringen för godkännande. Årets Fud, liksom de Fud-ar som följer, kommer att få en viktig roll i uppföljningen av de kvarstående osäkerheterna om kopparkapselns långsiktiga integritet. Detta efter regeringens beslut om att ge tillstånd och tillåtlighet till kärnbränsleförvaret den 27 januari utan några villkor för att fortsatt utreda riskerna med att koppar påverkas i en kärnbränsleförvarsmiljö. Det finns betydande forskarkritik mot att använda koppar som kapselmaterial.

Efter regeringens beslut om ett kärnbränsleförvaret den 27 januari 2022 kommer de kvarstående osäkerheterna fortsättningsvis att hanteras i en stegvis prövning av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Som svar på kritik under regeringsprövningen hänvisade SKB även till Fud-programmet där myndigheten menar att mer forskning redan är planerad. Regeringen använde sig sedan av denna hänvisning i sitt beslut: ”Tillsammans säkerställer den stegvisa prövningen i tillståndet enligt kärntekniklagen och forskning enligt Fud-programmet att KBS-3-metoden optimeras under den långa anläggningstiden och att även framtida forskningsresultat beaktas. Regeringen känner sig med detta trygg i att strålsäkerhetsfrågan får bästa möjliga hantering” (sid.30).

Då regeringen 2020 godkände SKB:s senaste forskningsprogram (Fud-19) ställde regeringen ett antal villkor. Det viktigaste var att forskningsprogrammet i framtiden ska gälla samtliga avfallskategorier i alla anläggningar, alltså även de som det finns tillstånd för, vilket nu finns för kärnbränsleförvarssystemet (förvaret och inkapslingsanläggningen Clink) och förvaret för kortlivat radioaktivt avfall SFR med tillbyggnad, bägge enligt kärntekniklagen.

Bland villkoren lyfte regeringen även behovet av hur Fud-programmet bättre kan bidra till öppenhet och insyn i hur arbetet med forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall bedrivs. Detta var något som Kärnavfallsrådet påtalat brister om då de inte ansåg ha fått sina frågor om Fud-19 besvarade av SKB. 

Dessutom ska framtida Fud-program även innehålla en redovisning om informationsbevarande till framtiden.

SSM och SKB har en pågående dialog inför Fud-22 som väntas i slutet av september 2022. 

Bakgrund
Kärnavfallsbolaget SKB har sedan 1986 lämnat in sin Fud-rapport vart tredje år till Strålsäkerhetsmyndigheten (tidigare Statens kärnkraftsinspektion). Fud står för forskning, utveckling och demonstration och ska enligt kärntekniklagen och kärnteknikförordningen redovisa SKB:s kärnavfallsarbete. Efter att rapporten gått ut på bred remiss sammanställer Strålsäkerhetsmyndigheten synpunkterna och lämnar ett yttrande till regeringen. Statens rådgivande organ i kärnavfallsfrågor, Kärnavfallsrådet, lämnar ett eget yttrande. Regeringen tar sedan ett beslut om programmet uppfyller kraven och kan besluta om villkor. Oftast tas beslutet mot slutet av året efter det att Fud-rapporten lämnades in. Nästa rapport väntas i september 2022. 

Länkar: 

Mötesanteckningar från avstämningsmöte mellan SKB och SSM inför kommande Fud-program, 211026 >>

Regeringen kör över domstolens beviskrav om långsiktig säkerhet: Ger ok för kärnbränsleförvar, 220127 >>

Regeringen tar beslut om forskningsprogrammet Fud-19, 201210 >>

Kärnavfallsrådet: SKB har inte bemött våra synpunkter över Fud-19, 201104 >>

Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och MKG yttrar sig över Fud-2019, 200124 >>

Mer om Fud-processen och tidigare Fud:ar på MKG:s hemsida >>

 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev