Den 17 oktober skickade Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, ett föreläggande till kärnavfallsbolaget SKB. SKB ska ta ut det feldeponerade historiska kärnavfallet ur förvaret för kortlivat radioaktivt driftsavfall, SFR, så snart som möjligt och senast innan avfall förs till den del som ska byggas ut, SFR 2. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, anser att det feldeponerade avfallet ska tas ut innan bygget av SFR 2 påbörjas och vill se det som ett villkor i tillståndet enligt miljöbalken. Uppdatering: SKB har överklagat SSM:s föreläggande, se nedan och länkar.
Kärnavfallsbolaget SKB är ansvarig förvaret för kortlivat radioaktivt driftsavfall, SFR, som ligger under havsbotten utanför Forsmarks kärnkraftverk. I förvaret har nästan 3 000 tunnor med historiskt kärnavfall deponerats som måste tas upp eftersom innehållet i ett okänt antal tunnorna innehåller långlivat radioaktivt avfall.
Den 17 oktober 2022 skickade Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, ett föreläggande till kärnavfallsbolaget och sa att det feldeponerade avfallet ska tas upp. Bolaget har sagt att det vore bäst att ta upp det innan bygget av SFR 2 påbörjas men SSM anger i föreläggandet att ett återtag måste ske innan SFR 2 tas i drift vilket är om många år.
Det som komplicerar frågan om tidpunkten för upptaget är att de bolag som lämnat över avfallet för deponering i SFR, AB Svafo och Studsvik Nuclear AB, inte anser att de har ett ansvar för att ta kostnaden för upptaget. AB Svafo skickade ett brev till regeringen om frågan i december 2020. Regeringen bad SSM göra en utredning som presenterades i februari 2022 och myndigheten kom fram till att ansvaret i huvudsak ligger på bolagen. SSM anser dock att det är motiverat med ett statligt bidrag för omhändertagande av vissa delar av avfallet.
I mötesanteckningarna från ett möte mellan bolaget och myndigheten om det feldeponerade avfallet den 22 juni står det att ”SKB informerade vidare om att de arbetar med ett tidigt återtag d.v.s. före utbyggnad av SFR. Tidplanen för återtaget är kvartal 1-2 2024. För att hålla tidplanen behöver beslut fattas i november-december 2022 i fråga om investeringsbeslut.” Möten sker även mellan SKB, AB Svafo och Studsvik Nuclear AB där de diskuterat tekniska frågor om hur ett återtag ska gå till.
I föreläggandet står att SKB senast den 30 april 2023 ska redovisa genomfört arbete samt planerade insatser fram till dess att allt avfall återtagits. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, anser att det feldeponerade avfallet ska tas ut innan bygget av SFR 2 påbörjas och vill se det som ett villkor i tillståndet enligt miljöbalken. Föreningen menar att eftersom de containrar som tunnorna ligger i håller på att rosta sönder går det inte att vänta. Om kärnavfallsbolaget vill börja bygga SFR 2 får bolaget först ta upp avfallet och tillfälligt förvara det ovan jord på ett så bra sätt som möjligt. Ansvarsfrågan för kostnaden får hanteras senare.
MKG med medlemsföreningar har den 3 oktober skickat ett yttrande till mark- och miljödomstolen inför huvudförhandlingen av tillstånd och villkor för tillbyggnaden av SFR med SFR2 i slutet av november. I yttrandet framför föreningarna att det feldeponerade avfallet måste tas upp innan byggstart sker och att detta bör regleras i ett prövotidsförfarande. SSM har i myndighetens yttrande till domstolen den 27 oktober i frågan om det feldeponerade avfallet hänvisat till föreläggandet.
Uppdatering:
Den 7 november överklagade kärnavfallsbolaget föreläggandet och den 19 december kompletterade bolaget överklagandet med motiveringar.
Kärnavfallsbolaget är inte emot att avfallet ska återtas, men anser inte att det ska ske så snart som möjligt utan endast efter att SFR byggts. Om det i föreläggandet står ”så snart som möjligt” måste bolaget hela tiden redovisa varför det inte sker och att detta ”riskerar att leda till en situation där SKB, för att efterkomma föreläggandet, kan komma att behöva hantera och förvara avfallet på ett sätt som leder till ökade risker ur strålsäkerhetssynpunkt.” Bolaget förtydligar även att de endast ansvarar för att avfallet återtas och inte för den efterföljande hanteringen.
Överklagan av föreläggandet kommer nu att prövas i förvaltningsrätten eller hos regeringen beroende på om SSM bedömer att förläggandet grundas på strålskyddslagen eller kärntekniklagen.
Bakgrund
I kärnavfallsbolaget SKB:s förvar för kortlivat radioaktivt driftavfall i Forsmark, SFR, finns 2 844 avfallstunnor från det svenska historiska civila och militära kärnforskningsprogrammet. Tunnorna finns i containrar och ett antal kan innehålla mer långlivat avfall än tillåtet. Detta upptäcktes då företaget Svafo AB, som ansvarar för det historiska avfallet, lät göra en undersökning på drygt 7 000 liknande tunnor som förvaras i ett bergrum vid Studsviksanläggningen utanför Nyköping. Undersökningen kunde bl.a. påvisa uran och/eller plutonium i fler tunnor än de som fanns angivna i registret över safeguardklassat material och dessutom mörkerriktmedel från försvaret som innehåller den långlivade isotopen radium-226. Eftersom det är osäkert vad som finns i alla tunnorna ska allt som deponerats i SFR skickas tillbaka till Studsvik för sortering och fortsatt mellanlagring.
Länkar:
SSM:s föreläggande till SKB, 221017 >>
Mötesanteckningar SSM och SKB, 220309 >>
SSM:s yttrande till mark- och miljödomstolen om SFR, 221027 >>
Uppdatering:
SKB:s överklagan på SSM:s föreläggande, 221107 >>
SKB yttrande med utveckling av grunder av överklagandet, 221219 >> (skickat både till Förvaltningsrätten i Linköping och regeringen)
Tidigare nyheter:
SSM har utrett ansvaret för det historiska kärnavfallet, 220228 >>
SSM vill ha snabbare återtag av feldeponerat avfall i SFR, 201216 >>
Södermanlands Nyheter: ”Gammalt kärnavfall ger mångmiljonsmäll”, 210328 >>