Återta det feldeponerade avfallet ur SFR innan byggstart av SFR 2!

Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG har den 3 oktober skickat in synpunkter i villkorsprövningen för tillbyggnaden av ett nytt förvar för kortlivat radioaktivt rivningsavfall, SFR 2, till det nuvarande förvaret för kortlivat driftsavfall SFR. Föreningarna håller fast vid det feldeponerade avfallet i SFR ska återtas innan nybygget kan påbörjas. Föreningarna föreslår att återtaget blir föremål för ett prövotidförfarande.

SFR är det nuvarande förvaret för kortlivat radioaktivt driftsavfall från kärnkraften och finns under havsbotten utanför Forsmarks kärnkraftverk. SFR 2 är ett nytt förvar för kortlivat radioaktivt avfall från rivning av reaktorer som industrin planerar att bygga under det gamla.

Regeringen beslutade att ge tillåtlighet enligt miljöbalken och tillstånd enligt kärntekniklagen för SFR och SFR 2 den 22 december 2021 och nu pågår den fortsatta prövningen i mark- och miljödomstolen för att ge ett tillstånd med villkor. Parallellt pågår Strålsäkerhetsmyndigheten SSM:s stegvisa prövning enligt kärntekniklagen.

Naturskyddsföreningen, Jordens vänner och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning anser att det feldeponerade historiska kärnavfallet i SFR ska tas upp innan det nya SFR 2 börjar byggas. För 10 år sedan upptäcktes att knappt 3 000 avfallstunnor med historiskt radioaktivt avfall felaktigt deponerats i SFR. Sedan slutet av 2020 är kärnavfallsbolaget SKB och SSM överens om att avfallet bör tas upp innan SFR 2 byggs (se länkar till nyheter på MKG:s hemsida nedan). Föreningarna vill att denna fråga hanteras på ett fullgott sätt i tillstånds- och villkorsprövningen enligt miljöbalken.

I föreningarnas yttrande den 3 oktober till mark- och miljödomstolen står:

”Föreningarna menar att de containrar och behållare som avfallet förvaras i mår sämre av att vara kvar i den nedbrytande miljön nere i SFR än att tas upp och förvaras ovan jord. Föreningarna anser att ett upptag borde gjorts för länge sedan och att det finns en risk att om ett upptag inte görs så fort som möjligt kommer det till slut att bli för svårt. Det finns en risk att avfallet genom ett fait accompli blir kvar i ett förvar där det inte långsiktigt ska förvaras. De eventuella administrativa problem som sökanden lyfter som skäl att inte villkora om ett upptag av avfallet väger i detta perspektiv lätt.

Föreningarna yrkar därför att om tillstånd ges att ett prövotidsförfarande tillämpas för att säkerställa att det felaktigt deponerade avfallet tas upp innan byggnation påbörjas, med de provisoriska föreskrifter som behövs i avvaktan på att slutliga villkor meddelas. Lämplig prövotid kan vara tre år.

Föreningarna motsätter sig ett verkställighetsförordnande så länge inte det felaktigt deponerade avfallet har återtagits.”

Föreningarnas yttrande med synpunkter är svar på mark- och miljödomstolens underrättelse från den 16 september med möjlighet för remissinstanser att yttra sig fram till och med den 31 oktober. Domstolen planerar därefter en huvudförhandling om villkor den 29 november till 1 december vid Nacka tingsrätt.

 

Länkar:

Naturskyddsföreningens, Jordens Vänners och MKG:s yttrande i villkorsprövningen av SFR, 221003 >>

Tidigare nyheter:
SKB bemöter synpunkter på föreslagna villkor för SFR-2, 220916 >>

SSM vill inte att strålsäkerhetsfrågor ska ingå i villkorsprövningen av SFR 2, 220627 >>

MKG med medlemmar lämnar synpunkter på SFR till miljödomstolen, 220615 >>

Mark- och miljödomstolen har tagit fram en tidsplan för målet om SFR 2, 220502 >>

SKB har lämnat yrkanden och villkorsförslag om SFR 2 till domstolen, 220331 >>
 

 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev