Vetenskapsradion sände den 18 januari ett reportage som följer upp de frågor som Vetenskapsradion behandlade i sin serie Atomnotan från 2013.
I Atomnotan ställdes frågan om de pengar som betalas in i kärnavfallsfonden kommer att räcka för att finansiera den långsiktiga förvaringen av kärnavfallet och rivningen av reaktorerna. En undersökning visade då att kärnkraftsindustrin kunde behöva betala fem gånger högre avgift.
Serien följdes upp av Vetenskapsradion i ett reportage den 18 januari. I reportaget medverkar bl.a. Anna Porelius, kommunikationschef Svensk kärnbränslehantering, SKB; Peter Stoltz, enhetschef Kärnavfallsfinansiering, Riksgälden; Johan Swahn, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG.
Vetenskapsradion aktualiserar ämnet med anledning av att regeringen den 27 januari planerar att meddela sitt beslut om kärnbränsleförvaret. Regeringen kommer även i dagarna besluta om kärnavfallsavgifter för 2022-2023 efter att ha skjutit upp beslutet som normalt tas innan jul. MKG anser att det är viktigt att regeringen följer Riksgäldens förslag och kraftigt höjer de ekonomiska säkerheterna.
Länkar:
”Springnota för kärnkraftens kostnader – så ser risken ut nu”, Vetenskapsradion, SR, 220118 >>
Samling av reportage från Vetenskapsradion om kärnavfallskostnader, 220118 >>
På MKG:s hemsida om finansiering:
Nyhet om Atomnotan - en reportageserie i Vetenskapsradion om kärnkraftens kostnader, 130228 >>
Nyhet om att ansvaret för kärnavfallsfinansiering har flyttats till Riksgälden, 180903 >>
Nyhet om att riksdagen röstade ja till ändringsförslagen i finanseringslagen, 171025 >>
Kärnavfallsfonden slår larm: Miljarder saknas för hanteringen av Sveriges kärkraftsavfall, 150608 >>
På MKG:s hemsida om kommande beslut:
Regeringen skjuter på beslut om kärnavfallsavgifter och säkerheter, 211222 >>