SKB bromsar upptaget av det feldeponerade avfallet i SFR

Det är nu över 10 år sedan det upptäcktes att det finns närmare 3000 avfallstunnor med radioaktivt avfall i förvaret för kortlivat och radioaktivt driftsavfall, SFR, som är feldeponerade eftersom vissa tunnor innehåller långlivat avfall och innehållet i alla tunnor inte är säkert känt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, undersökte länge frågan och den 17 oktober 2022 förelades kärnavfallsbolaget SKB att ta upp tunnorna ur förvaret. Bolaget har förhalat frågan om att ta upp avfallet och överklagade den 7 november 2023 beslutet till regeringen. Regeringsprövningen har gått långsamt och ännu har inte regeringen tagit något beslut. Kärnavfallsbolaget skyller på att ansvarsfrågan för avfallet är oklart.

Det har skett en omfattande skriftväxling mellan SKB och SSM i ärendet. Den 19 december 2023 utvecklade först SKB grunderna för överklagandet till regeringen. SSM skickade ett yttrande till regeringen den 3 februari 2023 och SKB svarade den 13 mars. SSM skickade ett nytt yttrande till regeringen den 12 april 2023.

I huvudsak handlar ärendet om att kärnavfallsbolaget anser att det inte är klarlagt vem som har ansvar för avfallet och innan detta är avgjort kan inget återtag ske. Ett upptag kan i så fall inte ske innan tillbyggnaden av förvaret med en ny del för kortlivat radioaktivt rivningsavfall, SFR 2, påbörjas, utan det kan ske först efter detta är klart vilket lär ta många år. Problemet är att de tunnor och containrar som innehållet avfallet håller på att rosta sönder (se bild) och att ett återtag kanske inte ens är möjligt då. Något som skulle gynna bolaget, men inte den långsiktiga säkerheten för förvaret.

Bilf från SSM på rostig halvhöjdscontainer

SSM anser att eftersom bolaget är tillståndshavare för förvaret är ansvaret för upptaget av avfallet klarlagt. Det är upp till bolaget att se till att de aktörer som ska ta emot avfallet när det tas upp gör det på rätt sätt. Om de inte gör det kan myndigheten vidta åtgärder. Kärnavfallsbolaget håller med om detta men anser att det är för mycket oklarheter för att ta upp avfallet.

SSM skickade in ett nytt yttrande den 12 april där myndigheten vidhåller att det är kärnavfallsbolagets ansvar att ta upp avfallet så fort som möjligt på ett strålsäkert sätt.

Den 20 juni skickar regeringen en skrivelse till kärnavfallsbolaget för att informera om ärendet och ge bolaget en möjlighet att svara på yttrandet. Bolaget överklagade både till regeringen och till domstolsväsendet men nu ser hela prövningen hos regeringen.

Den 15 augusti skickade bolaget in ett kort yttrande där bolaget vidhåller vad som tidigare sags men börjar ifrågasätta om avfallet är felaktigt deponerat.

Av intresse för frågeställningen är att regeringen under prövningen gett Riksgälden i uppdrag att utreda hur hanteringen av historiskt avfall, såsom det felaktigt deponerade avfallet, ska finansieras (se länk till nyhet nedan).

Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, försökte få upptaget av det feldeponerade avfallet innan tillbyggnaden påbörjats som ett villkor för miljödomstolens beslut den 21 december 2022 att ge tillstånd för att bygga till SFR med ett förvar för kortlivat radioaktivt rivningsavfall. Eftersom inte SSM stödde det föll försöket, men SSM fortsätter driva frågan i den fortsatta prövningen av tillbyggnaden enligt kärntekniklagen.

I slutet av mars 2023 lämnade kärnavfallsbolaget SKB in en ansökan om att få påbörja bygget till SSM tillsammans med en ny säkerhetsanalys PSAR som måste godkännas. SSM begärde den 28 augusti ett förtydligande av hur det feldeponerade avfallet hanteras i ansökan. Kärnavfallsbolaget svarade den 7 september att avfallet hanteras som att det tagits ut men att de tunnor som bara innehåller kortlivat avfall återförts till förvaret.

 

Länkar:

SKB:s yttrande over SSM:s yttrande, 230815 >>

Regeringens information till SKB om ärendet, 230620 >>

SSM:s yttrande över SKB:s yttrande, 230412 >>

SKB:s yttrande over SSM:s yttrande, 230313 >>

SSM:s yttrande över SKB:s yttrande, 230203 >>

SKB:s yttrande till regeringen med utveckling av grunder för överklagandet, 221219 >>

SKB:s överklagan till regeringen av SSM:s föreläggande, 221107 >>

SSM:s föreläggande till SKB om att ta ut de felaktigt deponerade avfallet ur SFR, 221017 >>

I SSM:s prövning av PSAR för SFR 2:

SSM:s begäran om förtydligande av feldeponerat avfall i PSAR-ansökan (SSM2023-2818), 230824 >>

SKB:s svar begäran om förtydligande av feldeponerat avfall i PSAR-ansökan (SSM2023-2818), 230907 >>

 

Länkar till fler nyheter på MKG:s hemsida kopplade till ärendet:

SKB lämnar ansökan till SSM om att få börja bygga SFR 2, 231330 >>

Riksgälden delredovisar regeringsuppdrag om historiskt avfall, 220914 >>

Mark- och miljödomstolen ger SFR 2 tillstånd enligt miljöbalken utan villkor att ta upp det feldeponerade avfallet ur nuvarande SFR, 221221 >>

Huvudförhandlingen om villkor för SFR 2 avslutad: MKG med medlemsföreningar vill ha villkor om att ta upp det feldeponerade avfallet, 221201 >>

SSM ger bolagen ansvariga för feldeponerat avfall möjlighet att yttra sig, 221121 >>

SSM förelägger SKB att ta ut det feldeponerade avfallet ur SFR – SKB har överklagat till regeringen, 221017 >>

Yttrande MKG m.fl. till MMD: Återta det feldeponerade avfallet ur SFR innan byggstart av SFR 2!, 221003 >>

SSM har utrett ansvaret för det historiska kärnavfallet, 220228 >>

Regeringsuppdrag till SSM om ansvaret för det historiska kärnavfallet (Innehåller AB Svafos brev), 210408 >>

SSM vill ha snabbare återtag av feldeponerat avfall i SFR, 201216 >>

Södermanlands Nyheter: ”Gammalt kärnavfall ger mångmiljonsmäll”, 210328 >>

SKB: Lämpligt att ta upp feldeponerat avfall före SFR2, 201130 >>

SSM: Otillfredsställande kärnavfallshantering i Studsvik, 201202 >>

”SSM till SKB: Dags att redovisa hur det feldeponerade avfallet ska tas om hand – containar rostar”, 201118 >> 

Nyhet på MKG:s hemsida om att feldeponerat avfall i SFR farligare än tidigare trott – rostande containar försvårar återtag, 190219 >>

Enligt SKB ligger feldeponerat avfall säkert i SFR – återtag dröjer, 151023 >> 

SSM vill se förslag på åtgärder för feldeponerat avfall i SFR, 150305 >> 

Radioaktivt avfall måste återtas ur SFR, 130216 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev