Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade den 11 januari 2023 mark- och miljödomstolens beslut den 21 december att ge tillstånd med villkor för existerande förvaret för radioaktivt driftavfall, SFR och ett nytt förvar för kortlivat radioaktivt avfall från rivning, SFR 2. Överklagandet prövas av mark- och miljööverdomstolen (MÖD) vid Svea hovrätt. Även den ideella föreningen Milkas har överklagat men inte fått prövningsrätt. Uppdatering: Det pågår en skriftväxling mellan länstyrelsen och kärnavfallsbolaget och bolaget ska svara på det senaste yttrandet från myndigheten senast den 1 augusti.
För ett år sedan, den 22 december 2021, beslutade regeringen om tillåtlighet enligt miljöbalken för ett nytt förvar för kortlivat radioaktivt rivningsavfall, SFR 2, precis intill det existerande förvaret för kortlivat radioaktivt driftsavfall (SFR) som ligger under havet utanför Forsmarks kärnkraftverk. Målet överlämnades efter beslutet till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt som höll i en huvudförhandling om tillstånd och villkor den 29 november till 1 december. Den 21 december 2022 gav domstolen ett tillstånd med villkor.
Den 11 januari överklagade Länsstyrelsen i Uppsala län beslutet till mark- och miljööverdomstolen (MÖD) vid Svea hovrätt och skickade därefter in en komplettering den 16 februari för att utveckla skälen för överklagandet. Länsstyrelsen vill att domstolen ändrar ett villkor i beslutet så att energieffektivisering får en större vikt i projektet samt att ett nytt villkor tillförs om att krossar och sorteringsverk ska drivas med el från det fasta elnätet. SKB har fått till den 8 maj att bemöta länsstyrelsens överklagande.
Milkas överklagande är skrivet av Britta Kahanpää och domstolen har begärt mer information för att säkerställa att det kommer från föreningen och från en förening som har klagorätt. Domstolen beslutade den 17 mars att inte ge prövningstillstånd eftersom överklagan i sak inte uppfyller kriterierna för det. Länsstyrelsen får prövningstillstånd. Domstolens beslut finns nedan. Milkas har överklagat beslutet men överklagandet har avvisats eftersom det inkommit för sent
Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, har under prövningen av SFR och SFR 2 framfört att det finns en risk att de geohydrologiska modelleringarna i säkerhetsanalysen inte i tillräcklig omfattning tagit hänsyn till de storregionala grundvattenströmmarna under förvaret. Efter tillslutning kan därför utsläpp av radioaktiva ämnen till havet ovanför förvaret ske på mindre än 100 år. Föreningarna har dessutom framfört att lokaliseringen av SFR och SFR 2 är olämplig med anledning av läckströmmarna från likströmsöverföringen av el mellan Sverige och Finland, som orsakar korrosion. Dessutom finns det stora naturvärden på platsen som även ligger nära flera Natura 2000-områden.
Inför och under huvudförhandling menade föreningarna att det feldeponerade historiska kärnavfallet som finns i SFR måste tas upp. Detta bör ske i första hand innan byggstart för SFR 2 sker och i andra hand innan provdrift påbörjas. Mer information om det feldeponerade avfallet finns i länkar nedan. I domstolens beslut att ge tillstånd enligt miljöbalken fanns inte upptaget av det feldeponerade avfallet som ett villkor.
Uppdatering: Det pågår en skriftväxling mellan länstyrelsen och kärnavfallsbolaget och bolaget ska svara på det senaste yttrandet från myndigheten senast den 1 augusti. Yttrandena finns nedan.
Länkar:
Överklagande Länsstyrelsen i Uppsala län, 230111 >>
Utveckling av talan Länsstyrelsen i Uppsala län, 230216 >>
Yttrande Länsstyrelsen i Uppsala län, 230613 >>
Föreläggande MÖD till SKB, 230620 >>
Milkas överklagande med bilagor, 230317 >>
Domstolens beslut om prövningstillstånd, 230111 >>
Dagboksblad i målet M 950-23 vid Svea hovrätt, 230417 >>
Tidigare nyheter på MKG:s hemsida:
SSM:s föreläggande till SKB, 221017 >>
SKB bemöter synpunkter på föreslagna villkor för SFR-2, 220916 >>
SSM vill inte att strålsäkerhetsfrågor ska ingå i villkorsprövningen av SFR 2, 220627 >>
MKG med medlemmar lämnar synpunkter på SFR till miljödomstolen, 220615 >>
Mark- och miljödomstolen har tagit fram en tidsplan för målet om SFR 2, 220502 >>
SKB har lämnat yrkanden och villkorsförslag om SFR 2 till domstolen, 220331 >>
Regeringen godkänner utbyggnaden av SFR i Forsmark, 211222 >>
Mark- och miljödomstolen yttrar sig till regeringen om SFR, 191113 >>