Den 27 januari beslutade regeringen att godkänna kärnbränsleförvaret. Drygt en månad tidigare, den 22 december, beslutade regeringen att godkänna en tillbyggnad av förvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR. Redan den 26 augusti beslutade regeringen att tillåta en ökad lagringskapacitet i mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab. Efter besluten fortsätter miljöprövningarna av förvaren och Clab i mark- och miljödomstolen för att ge tillstånd med villkor enligt miljöbalken. I prövningarna enligt kärntekniklagen ska Strålsäkerhetsmyndigheten SSM godkänna en ny säkerhetsanalys innan verksamheten (byggnation/ökad lagring) kan påbörjas. Nedan har Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, sammanställt var prövningarna i domstolen och hos SSM befinner sig nu och vad som planeras framöver. Längst ner finns aktuella dokument i prövningarna.
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) meddelade den 27 januari 2002 att regeringen sagt ja till kärnavfallsbolaget SKB:s ansökan från 2011 om att få bygga ett kärnbränsleförvar vid Forsmarks kärnkraftverk och en inkapslingsanläggning, Clink, i anslutning till mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab, vid Oskarshamns kärnkraftverk. Det betyder att regeringen gett tillåtlighet enligt miljöbalksprövningen och tillstånd enligt kärntekniklagen. Motsvarande regeringsbeslut att säga ja till tillbyggnaden av mellanlagret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, vid Oskarshamns kärnkraftverk togs den 22 december och tidigare togs ett separat regeringsbeslut att säga ja till ökad kapacitet för Clab den 26 augusti. Den juridiska gången som nu följer i alla prövningarna är dels att ansökningarna ska behandlas vidare av mark- och miljödomstolen för prövning av villkor och tillstånd enligt miljöbalken. Dels ska Strålsäkerhetsmyndigheten SSM granska en ny säkerhetsanalys för varje anläggning innan tillstånd enligt kärntekniklagen ges för att få börja bygga förvaren eller öka lagringen. Förutom dessa prövningar pågår i mark- och miljödomstolen kopplade miljömål om dispens från artskyddsförordningen, om ökad hamnverksamhet i Forsmark och om användning av av havsvatten som processvatten vid tillbyggnaden av SFR.
Kärnavfallsbolaget SKB lämnade den 15 februari förslag till domstolen på fortsatt hantering och tidplaner för kärnbränsleförvars- och SFR-målen men även i artdispensmålet och hamnmålet som är kopplad till bägge miljöprövningarna. Nedan listar vi målen och sammanfattar kort var de befinner sig hos domstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, och vad som händer framöver.
I prövningen av utökad kapacitet för Clab bråkar kärnvfallsbolaget SKB och SSM om in förbättrad kylning av anläggningen ska ingå i tillståndet.
Mark- och miljödomstolen
Hos mark- och miljödomstolen finns målen som rör Clab, kärnbränsleförvarssystemet, SFR, artdispensmålet, hamnmålet och processvattenmålet där kärnavfallsbolaget SKB är sökande.
Utökning av Clab (del av M1333-11) - Regeringen beslutade den 26 augusti 2021 att separera ansökan om en ökad kapacitet för mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab, från den mer omfattande prövningen av kärnbränsleförvarssystemet (kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen Clink). Kärnavfallsbolaget SKB bad den 15 december domstolen om en deldom med ett separat tillstånd för Clab och föreslog även villkor. Ansökan är kungjord och synpunkter från remissinstanser har skickats in till den 25 mars. Efter att kärnavfallsbolaget bemött dessa kan domstolen kungöra huvudförhandlingen som planeras till den 24-25 maj i Oskarshamn. Av särskild vikt är att Strålsäkerhetsmyndigheten SSM har framfört att bolaget har tagit bort förbättrad kylning av Clab som ingick i regeringens beslutsunderlag ur sin begäran om deldom. SSM vill att domstolen beslutar att kylsystemet fortsatt ska ingå i ett tillstånd om ökad kapacitet. Detta är framfört i ett yttrande till domstolen den 10 mars. Kärnavfallsbolaget har den 31 mars svarat att bolaget inte håller med och den 11 april sa SSM att myndigheten vidhåller myndighetens ståndpunkt. Frågan är om domstolen vill ha mer skriftväxling eller om huvudförhandlingen kungörs.
Kärnbränsleförvarssystemet (kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen Clink) (M1333-11) – Den 27 januari 2022 fick domstolen tillbaka målet om ett kärnbränsleförvarssystem från regeringen, tillsammans med regeringens beslut om tillåtlighet. Kärnavfallsbolaget SKB meddelade den 15 februari domstolen att bolaget önskar meddela sina slutliga yrkanden och förslag på villkor i målet under första halvåret av 2023. Bolaget föreslår att en huvudförhandling kan ske någon gång under år 2024. SKB ser då att handläggningen av domstolen kommer att börja efter det att målet om ett utökat mellanlager, Clab, är avslutat och möjligen även målet om SFR 2 (se nedan). Den 23 februari meddelade domstolen att bolaget får anstånd till den 30 juni 2023 med att inkomma med ett yttrande.
Artskyddsdispensmålet (M 4617-13) – Länsstyrelsen Uppsala län tog 2013 ett beslut om dispens från artskyddsförordningen inför byggandet av ett kärnbränsleförvar i Forsmark. Beslutet överklagades dock av bl.a. Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning MKG. Domstolen såg att det fanns behov av att överklagandet samordnades med prövningarna av SKB:s övriga mål, vilket också skedde. Dock vilandeförklarades målet hos domstolen under tiden som målet om ett kärnbränsleförvar hanterades av regeringen. Den 31 januari beslutade domstolen att målet inte längre ska vara vilande. Kärnavfallsbolaget SKB har den 15 mars begärt att domstolen ska besluta om en deldom för att kunna flytta på gölgrodor och vattensalamandrar.
En del av dispensen rör möjligheten att fånga och flytta gölgroda och större vattensalamander (samt dessas ägg och yngel) från gölar som kommer att fyllas igen (som ett led i etableringen av kärnbränsleförvarets ovanmarksanläggningar) till nyanlagda gölar. Kärnavfallsbolaget SKB anser att fångsten och flytten utgör skadeförebyggande åtgärder som bör vidtas i god tid innan gölarna fylls igen. Bolaget har begärt att denna del av artskyddsmålet bryts ut och tas till delavgörande under 2022 så att fångst/flytt kan genomföras våren 2023. Miljöorganisationerna ska yttra sig över begäran innan den 20 april.
SFR 2-målet (M 7062-14) – Den 22 december 2021 fick domstolen tillbaka målet om ett nytt förvar i anslutning till det befintliga förvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark, tillsammans med regeringens beslut om tillåtlighet. Kärnavfallsbolaget SKB har den den 31 mars redovisat slutliga yrkanden och villkor i målet senast den 31 mars 2022. Bolaget har önskat en förnyad huvudförhandling under senhösten 2022 och ett avgörande kan komma under första kvartalet av 2023. Domstolen har get motparterna till den 15 juni att lämna synpunkter. Rörande tidsplanen avser domstolen återkomma med ett svar på bolagets önskemål efter det att motparterna yttrat sig.
Hamnmålet (M 6009-16) – Hösten 2016 ansökte kärnavfallsbolaget SKB om utökad hamnverksamhet vid Forsmarks hamn, vilken berör transporter av bergmassor från kärnbränsleförvaret och SFR 2. Liksom artskyddsmålet samordnades hamnmålet med målet om ett kärnbränsleförvarssystem och vilandeförklarades fram till regeringens beslut den 27 januari. Bolaget har den 15 februari meddelat att bolaget kommer med en tilläggsansökan sommaren 2022 som bl.a. rör vattenverksamhet. Domstolen har den 16 februari meddelat att hamnmålet tills vidare kommer att hanteras separat.
Användning av havsvatten som processvatten SFR (M 1417-22) – Kärnavfallsbolaget SKB har den 28 februari 2022 lämnat in en ansökan till mark- och miljödomstolen om havsvattenuttag, som bolaget önskar ska samordnas med handläggningen av SFR 2-målet. Domstolen kungjorde ansökan 6 april och tar emot synpunkter senast den 15 juni. Målet kan komma att avgöras utan huvudförhandling.
Strålsäkerhetsmyndigheten
Efter regeringens olika beslut enligt kärntekniklagen att ge tillstånd för utökning av Clab, tillstånd för att bygga till SFR och tillstånd för att bygga kärnbränsleförvaret har Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsatt med myndighetens s.k. stegvis prövning för verksamheterna. Nedan finns en beskrivning av vad som händer i de olika prövningarna inklusive vilka diarienummer hos myndigheten som är aktuella.
Utökning av Clab (SSM2022-45, SSM2021-8114, SSM2022-2029, SSM2022-1979) – Regeringen beslutade den 26 augusti 2021 att ge tillstånd enligt kärntekniklagen för en ökad kapacitet från 8 000 till 11 000 ton för mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 15 december in en preliminär säkerhetsredovisning, PSAR, till SSM. Av de prövningar som är aktuella är denna prioriterad av kärnavfallsbolaget. När SSM ska godkännna bolagets PSAR enligt kärntekniklagen och behandla frågan om provdrift. Förutom att granska SKB:s underlag är även SSM en remissinstans i den parallella prövningen enligt miljöbalken. Där har myndigheten krävt att bättre kylning införs som att villkor för att tillstånd kan ges.
Kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggning Clink (SSM2022-2029, SSM2022-1979, SSM1480) – Den 27 januari 2022 fick SSM tillbaka ansökningarna om ett kärnbränsleförvar och inkapslingsanläggning, Clink, från regeringen, tillsammans med regeringens beslut om tillstånd enligt kärntekniklagen. SSM har inledningsvis öppnat ett nytt ärende för övergripande dialog med kärnavfallsbolaget SKB i tillståndsfrågor men även flera ärenden för den fortsatta granskningen av kärnbränsleförvaret och Clink. Eftersom SSM:s prövning kopplar till den parallella prövningen i mark- och miljödomstolen, där även SSM är remissinstans, och därmed till kärnavfallsbolagets prioriteringar mellan bolaget projekt, har SSM ännu inte kunnat ta fram någon offentlig granskningsplan. Kärnavfallsbolaget kommer lämna in ett yttrande till domstolen med yrkanden och villkorsförslag innan den 30 juni 2023 rörande kärnbränsleförvaret och Clink.
SFR 2-målet (SSM2022-1705, SSM2022-1480) – Den 22 december 2021 fick SSM tillbaka målet om ett nytt förvar i anslutning till det befintliga förvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark, tillsammans med regeringens beslut om tillstånd enligt kärntekniklagen. Nästa steg i prövningen är att kärnavfallsbolaget SKB skickar i en preliminär säkerhetsanalys för att få ett godkännande för att börja bygga tillbyggnaden. Precis som i målet om ett kärnbränsleförvar och Clink är SSM:s granskningsarbete påverkat av den parallella prövningen hos mark- och miljödomstolen, där även SSM är remissinstans. Bolaget väntas lämna in sitt yttrande med yrkanden och villkorsförslag till domstolen senast den 31 mars.
Kärnavfallsbolaget SKB kommer även i slutet av september att lämna in 2022-års forskningsprogram (Fud) till SSM. Fud står för forskning, utveckling och demonstration. Detta görs vart tredje år och är ett program som, efter en bred remittering och granskning av SSM, lämnas till regeringen för godkännande. Efter kritik från Kärnavfallsrådet måste bolaget enligt regeringsbeslutet för Fud-19 i Fud-22 och framtida forskningsprogram beakta hur programmet bättre kan bidra till öppenhet och insyn. SSM och SKB har en pågående dialog inför Fud-22 (SSM2021-2322).
Kärnavfallsbolaget, SKB
Bolagets syn i samtliga mål har meddelats domstolen i ett yttrande den 15 februari. I en nyhet på hemsidan går det att läsa om hur de resonerat i framtagandet av deras förslag på övergripande tidsplan för alla de mål som är aktuella. Bolaget önskar prioritera ansökan om en utökning av mellanlagret Clab, därefter ansökan om SFR 2 och slutligen kärnbränsleförvaret och Clink.
Länkar:
Svar från mark-och miljödomstolen i SFR 2-målet, 220216 >>
På MKG:s hemsida kan du följa prövningen av Clab och kärnbränsleförvarssystemet >>
På MKG:s hemsida kan du följa prövningen av SFR 2-förvaret >>
Nyhet på SKB:s hemsida om förslag på tidsplaner i miljöprövningarna, 220216 >>
Nyhet om regeringsbeslutet Fud-19, 201210 >>
Mer nyheter på MKG:s hemsida:
SSM står fast vid krav på bättre Clab-kylning, 220411 >>
SKB kommenterar generalla synpunkter på ansökan om ett utökat Clab, 220406 >>
SKB avvisar SSM:s krav på bättre kylning i Clab, 220331 >>
Domstolen ber SKB bemöta SSM:s krav på bättre kylning av Clab, 220317 >>
Clab-ärendet kungörs av domstolen och en tidsplan är fastställd, 220104 >>
SSM och SKB i bråk i domstolen om ny kylanläggning för Clab, 211223 >>
Den fortsatta betydelsen av den s.k. Fud-processen om kärnavfallsforskning, 220301 >>
Regeringen godkänner utbyggnaden av SFR i Forsmark, 211222 >>
Regeringen: Ja till utökat Clab – kärnbränsleförvarsprövningen fortsätter, 210826 >>